Bogdanović: Ne razmišljamo o srpskim bezbednosnim snagama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogdanović: Ne razmišljamo o srpskim bezbednosnim snagama

BEOGRAD - Ministar za Kosovo Goran Bogdanović izjavio je danas da Beograd ne razmišlja o formiranju srpskih bezbednosnih snaga na Kosovu jer bi to samo dodatno podiglo tenzije. Ministar inostranih poslova Vuk Jeremić izjavio je danas da će Srbija nastaviti da se protivi osnivanju Bezbednosnih snaga Kosova (BSK), jer taj potez nije u skladu sa rezolucijom Ujedinjenih nacija 1244.

"Naš cilj je demilitarizacija Kosova i svim diplomatskim sredstvima ćemo se boriti da bezbednosne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << snage Kosova ne zažive", rekao je Bogdanović na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Bogdanović je naveo da su Srbi imali gorka iskustva sa Oslobodilačkom vojskom Kosova (OVK) i Kosovskim zaštitnim korpusom (KZK) i da on ne vidi nikakvu razliku između OVK, KZK i bezbednosnih snaga Kosova.

Bogdanović je naveo da se na Kosovu, prema procenama, nalazi između 350.000 i 400.000 komada oružja u privatnom posedu koji mogu biti upotrebljeni protiv Srba, kao što je to bilo tokom nemira koji su izbili 17. marta 2004. godine.

Jeremić: Srbija će nastaviti da deluje protiv BSK

Ministar inostranih poslova Vuk Jeremić izjavio je danas da će Srbija nastaviti da se protivi osnivanju Bezbednosnih snaga Kosova (BSK), jer taj potez nije u skladu sa rezolucijom Ujedinjenih nacija 1244.

Naglasivši da ta BSK predstavlja pretnju nacionalnoj bezbednosti Srbije, Jeremić je rekao da će Beograd koristiti "sva diplomatska sredstva" u cilju rasformiranja te ilegalne formacije.

"BSK je pretnja i miru i stabilnosti Zapadnog Balkana", naglasio je on u Ljubljani, gde je razgovarao sa šefom slovenačke diplomatije Samuilom Žbogarom.

BSK, koje su danas počele da funkcionišu, većinom čine pripadnici bivše takozvane Oslobodilačke vojske Kosova koja je, prema rezoluciji 1244 iz 1999. godine, trebalo da bude demilitarizovana, podsetio je Jeremić.

Jeremić: Slovenija podržava ukidanje viza i put Srbije ka EU

Jeremić je danas izjavio Tanjugu da Slovenija daje punu podršku Srbiji za nastavak evropskih integracija i za što skorije ukidanje viznog režima za putovanje građana Srbije u Evropsku uniju.

On je, nakon sastanka sa slovenačkim rukovodstvom, istakao da Srbija ima punu podršku Slovenije za prevazilaženje problema oko protivljenja Holandije da se odmrzne Prelazni sporazum sa Srbijom.

"Predstavnici Srbije će i u narednim danima, pre samita EU i Srbije 26. januara u Briselu, nastaviti da rade na pronalaženju modaliteta koji bi olakšali pronalaženje rešenja za ovaj težak problem. Imamo punu podršku Slovenije po tom pitanju", naglasio je u telefonskoj izjavi nacionalnoj agenciji.

Šef srpske diplomatije je kazao da će našu zemlju uskoro posetiti novi premijer Slovenije Borut Pahor, zajedno sa delegacijom slovenačkih privrednika.

Tokom današnje posete, Jeremić se susreo sa slovenačkim kolegom Samuelom Žbogarom, kao i sa predsednikom Slovenije Danilom Tirkom i premijerom Borutom Pahorom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bogdanović: Neće biti srpskih bezbednosnih snaga

Izvor: EMportal, 21.Jan.2009

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je danas na konferenciji za novinare u Vladi Srbije da ministarstvo i vlada ne razmišljaju o formiranju srpskih bezbednosnih snaga na Kosovu kao odgovor na formiranje Bezbednosnih snaga Kosova, jer bi to samo dodatno podiglo tenzije.

Nastavak na EMportal...

Suspendovan urednik koji je pustio sporni oglas u Jedinstvu

Izvor: Kurir, 21.Jan.2009

BEOGRAD, 21. januara 2009. (Beta) - Oglas u nedeljniku Jedinstvo kojim se stanovnici Kosova pozivaju da postanu deo Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) pustio je dežurni urednik u štampariji koji je nakon toga suspendovan, rečeno je danas agenciji Beta u Ministarstvu kulture Srbije. "Suspendovani urednik...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.