Ban Ki-mun pozvao Balkan da se okrene budućnosti

Izvor: Blic, 25.Jul.2012, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ban Ki-mun pozvao Balkan da se okrene budućnosti

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun pozvao je danas u Sarajevu zemlje Balkana da se "okrnu budućnosti". Ban Ki-mun je doputovao je danas u Sarajevo u dvodnevnu posetu BiH, a po dolasku se sastao sa članovima Predsedništva BiH.

Obraćajući se novinarima, generalni sekretar UN je rekao da zemlje Balkana brzo napreduju ka evro-atlantskim integracijama, da su te zemlje u procesu transformacije, i da ni jedna od njih ne sme dopustiti da zaostane za drugima.

- BiH je napravila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << značajne korake u poslednih 20 godina - istakao je Ban i dodao da BiH i danas ima značajan uticaj u UN i Savetu bezbednosti UN.

Po njegovim rečima, BiH, posle rata, ponovo gradi društvo, a demokratska tranzicija je uvek teška.

- Samo čvrsto uverenje o zajedničnoj buducnosti će osigurati napredak - rekao je Ban i dodao da zajednički prioriteti zemalja regiona treba da budu put ka EU i privredno jačanje.

Ban Ki-mun je prošlog četvrtka u Sloveniji počeo sedmodnevnu turneju po Zapadnom Balkanu u sklopu koje je posetio i Hrvatsku, Crnu Goru, zatim Beograd, Prištinu i potom Makedoniju.

Podsetio je da zemlje Balkana imaju zajedničku kulturu i istoriju zbog cega treba naći mesta za zajednička ulaganja, isto kao i za traženje istine, pravde i pomirenja.

- Možete računati na UN kao partnera na tom putu - poručio je generalni sekretar UN.

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da je BiH danas, od zemlje koja je primala pomoć, postala država koja pomoć nudi drugima.

On je kazao da su UN imale značajnu ulogu u BiH, ali su se "u toj pomoći desile i greške onih koji predstavljaju UN što je kulminiralo genocidom u Srebrenici".

- Sutra ćemo zajedno posetiti Srebrenicu i poručiti da žrtve nisu bile uzaludne, da su one motivacija za buduće brže delovanje u kriznim situacijama - rekao je Izetbegović.

Bakir Izetbegović, Ban Ki-mun, Nebojša Radmanović i Željko Komšić

Ubrzati reforme u BiH

Ban Ki-mun poručio je danas u Sarajevu članovima Parlamentarne skupštine BiH

da je svetska organizacija partner Bosni i Hercegovini u procesu reformi za članstvo u EU, koje bi trebalo da se ubrza.

On je istakao da je pre dvadeset godina BiH prolazila kroz teškoće i užase rata, a da danas deli iskustva iz mirovnih misija sa svetom.

"Dvadeset prvi vek pripada onima koji prelaze linije razdvajanja, onima koji crpe snagu iz različitosti, koji rade zajedno za zajedničku budućnost, koji su učenici istorije, a ne njeni zarobljenici. Vi to razumete. Zato ste izabrali pomirenje i napredak", rekao je Ban.

On je pozvao političare u BiH da slušaju glas građana i angažuju se za istinski dijalog sa svojim susedima.

Generalni sekretar UN je istakao da želja za boljim školstvom i boljim zdravstvom ne poznaje nacionalnost, kao i da potreba za pristojnim poslom ne poznaje religiju.

Ban je dodao da se i prvi koraci koji će dovesti do ustavnih rešenja, moraju napraviti brzo.

- To je stalni proces. Čak i zemlje sa najrazvijenijim ekonomijama i najjačim demokratijama na svetu stalno razvijaju svoj ustavni okvir kako bi odgovorile na nove zahteve i promene - rekao je Ban u parlamentu BiH.

Ban razgovarao s liderima sedam stranaka u BiH

Generalni sekretar UN razgovarao je s liderima sedam političkih stranaka SDPBiH, SDA, SDS, SNSD, SBB HDZBiH i HDZ 1990.

Predsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik je i nakon susreta s generalnim sekretarom UN ponovio novinarima da su Ujedinjene nacije prerano priznale BiH što je dovelo do tragičnog sukoba.

"Kazao sam i da je BiH u protektoratu međunarodne zajednice i visokog predstavnika i da je on u nekoliko navrata kršio Dejtonski mirovni sporazum proglašavajući zakone izvan mandata koji je imao i izvan saglasnoti strana potpisnica Aneksa 10 koje su i dovele visokog predstavnika", objasnio je Dodik, dodajući da je zahvalio UN na podršci BiH tokom rata.

Posle razgovora s generalnim sekretarom UN, predsednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić rekao je novinarima da je tokom susreta s Banom ponovio da postoje različita mišljenja o situaciji u BiH, izražavajući želju da se to reši do kraja ove godine, javila je Fena.

On je istakao da je zajedno s Dodikom izrazio stav o potrebi zatvaranja OHR-a (kancelarija međunarodnog predstavnika u BiH).

Nakon razgovora s generalnim sekretarom UN, predsednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić izjavio je novinarima da je tokom susreta ponovio opredeljenost ove stranke za izgradnju multietničkog društva u BiH gde bi kulturološke i verske razlike trebalo da budu prednost i bogatstvo, a ne razlozi za sukobljavanje.

Predsednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović, posle susreta s Banom, rekao je da sva podrška koja dolazi iz sveta neće biti dovoljna ukoliko lideri u BiH sami ne odluče kako da urede BiH.



Ban: Posle Srebrenice, Sirija test za međunarodnu zajednicu

Generalni sekretar UN izjavio je u Sarajevu da međunarodna zajednica "nije uspela da spreči genocid" u Srebrenici 1995. godine a da je sada "na testu" u pogledu Sirije i da treba odmah da reaguje i zaustavi nasilje u toj zemlji.

"Upućujem molbu svetu: Nemojte da odugovlačite...Delujte sada da se zaustavi krvoproliće u Siriji", rekao je Ban u obraćanju u parlamentu BiH.

On je kazao da UN u julu 1995. godine nisu ispunile svoju odgovornost i da "međunarodna zajednica nije uspela da spreči genocid" u Srebrenici.

"Sada je međunarodna zajednica na testu u pogledu Sirije", rekao je Ban i dodao da na to ukazuju "ubrzano klizanje ka građanskom ratu", rastuće versko nasilje, "masakrirana sela i deca", preneo je AFP.

Generalni sekretar UN je uputio apel međunarodnoj zajednici u trenutku kada UN povlače polovinu svojih posmatrača iz Sirije, gde broj žrtava sukoba režimskih snaga i pobunjenika neprestano raste a borbe su, pored Damaska, sve intenzivnije i u drugom po veličini gradu Alepu.

Ban Ki-mun iz Makedonije ušao na Kosovo

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije nije odobravao let za avion kojim je putovao Ban, rečeno je danas FoNetu u ovom direktoratu povodom pisanja kosovskih medija da je Ban juče čekao u privatnom avionu 45 minuta na beogradskom aerodromu na međunarodni kod za let u Prištinu, a da mu vlasti Srbije to nisu dozvolile.

U Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Srbije su rekli da je za letove zvaničnika zaduženo Ministarstvo spoljnih poslova.

Prištinski list Koha ditore piše da je Ban morao iz vazdušnog prostora Makednije da uđe na Kosovo i da je potvrdu te informacije dobio iz diplomatskih uzvora.

Povezane vesti: Nikolić razgovarao sa Ban Ki-munom: Srbija traži dijalog uz prisustvo UN Ban Ki-mun danas sa Nikolićem, Dačićem i Jeremićem Ban Ki-mun obećao pomoć Crnoj Gori Ban ki-Mun na Brionima sa Josipovićem i Milanovićem Ban pozvao na unapređenje trajne stabilnosti na Balkanu

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ban ki-Mun pozvao Balkan da se okrene budućnosti

Izvor: Beta, 25.Jul.2012

SARAJEVO, 25. jula 2012. (Beta) - Generalni sekretar UN Ban ki-Mun pozvao je u sredu u Sarajevu zemlje Balkana da se "okrenu budućnosti"...Ban ki-Mun je doputovao je u sredu u Sarajevo u dvodnevnu poset.

Nastavak na Beta...

Ban Ki Mun: BiH napravila značajne korake

Izvor: Cafe.ba, 25.Jul.2012

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun ocijenio je danas u Sarajevu da je BiH napravila značajne korake tokom protekle dvije decenije i da značajno doprinosi u mirovnim aktivnostima UN.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.