Al Džazira: Oči Balkana uprte u novu vladu

Izvor: Blic, 26.Jul.2012, 21:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Al Džazira: Oči Balkana uprte u novu vladu

Kada Ivica Dačić bude polagao zakletvu, ceo Balkan će posmatrati kako u najvećoj od zemalja bivše Jugoslavije na čelo vlade staje nekadašnji portparol Slobodana Miloševića, pokojnog haškog optuženika, ocenjuje TV meža Al Džazira.

U analizi objavljenoj na internet strani Al Džazire na engleskom jeziku, podseća se da je Dačić 2006. stao na čelo Miloševićeve Socijalističke partije Srbije koja je svrgnuta sa vlasti 2000.

Danas se ta stranka vraća >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na vlast prvi put posle 12 godina u koalicionoj vladi sa Srpskom naprednom strankom novog predsednika Srbije Tomislava Nikolića i nekoliko manjih stranaka, dodaje se.

Al Džazira navodi da, iako je novi premijer obećao da neće biti povratka na miloševićevsku nacionalističku politiku, u nekim susednim zemljama početak procesa evropske integracije EU doživljava se kao paravan koji će privremeno prikriti namere nove vlade.

I Dačić i Nikolić ističu aspiracije Srbije da postane članica EU ali je ipak u regionu posle pobede Nikolića na predsedničkim izborima u maju snažnije odjeknula mračna strana novog srpskog političkog establišmenta, dodaje se.

Nakon izjava o Srebrenici i Vukovaru zbog kojih su predsednici BiH i Hrvatske bojkotovali njegovu inauguraciju, Nikolić je ublažio ton u duhu dobrosusedskih veza i evropske integracije, a sličan umereniji ton ima i Dačić koji pokušava da izgradi imidž miroljubivog borca protiv korupcije, navodi Al Džazira.

Kada je krajem juna počeo da sastavlja vladu rekao je da niko na Balkanu ne treba nje da se plaši, dodajući da će pristupanje EU i dobri odnosi sa susedima biti ključni zadaci njegovog novog kabineta.

Kada je reč o Kosovu Dačić se zalaže za njegovu podelu, iako je nedavno rekao da će dijalog Beograda i Prištine uz pomoć EU biti nastavljen kako bi se došlo bar do najmanjeg zajedničkog imenitelja koji bi zadovoljio i aspiracije pristupanja EU i nacionalne interese kao i regionalni mir i stabilnost.

Jedan od glavnih izazova za novu vladu biće i obezbeđivanje boljeg standarda za građane u zemlji s posrnulom privredom i visokom stopom nezaposlenosti kao i nastavak borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Povezane vesti: Dačićev ekspoze: Nema stezanja kaiša za građane Ketrin Ešton bi telefonom da razgovara s Dačićem Usvojen Zakon o ministarstvima, vlada sa 17 resora Dačić ide u Brisel posle formiranja vlade U nedelju sednica Glavnog odbora SPS-a
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

"Oči Balkana uprte u srpsku vladu"

Izvor: B92, 26.Jul.2012

Beograd -- Kada Ivica Dačić bude polagao zakletvu, ceo Balkan će posmatrati kako na čelo Vlade Srbije staje nekadašnji portparol Slobodana Miloševića, navodi Al Džazira...U analizi objavljenoj na sajtu Al Džazire na engleskom jeziku podseća se da je Dačić 2006. stao na čelo Miloševićeve...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.