Aktivisti Falun Gonga deportovani iz Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Dec.2014, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aktivisti Falun Gonga deportovani iz Srbije

Jedanaest aktivista za ljudska prava Falun Gonga, koji su uhapšeni u Srbiji uoči samita sa Kinom, deportovano je iz zemlje, izjavio je danas za Radio Slobodna Evropa Dejan Marković iz Društva srpsko-kineskog prijateljstva, inače aktivista Falun Gonga. I Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović potvrdio je da su aktivisti Falun Gonga deportovani iz Srbije.

Kako navodi RSE, aktivisti Falun Gonga bili su pritvoreni u Padinskoj skeli od 14. decembra, a deportovani su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sinoć.

Marković je rekao za RSE da sledbenici Falun Gonga, duhovnog pokreta koji je zabranjen u Kini, nisu imali nameru da održe protest tokom Samita u Beogradu, "jer je Srbija zabranila skup".

Grupa aktivista je, po njegovim rečima, ipak došla u zemlju sa namerom da posete nevladine organizacije i neke ambasade i da skrenu pažnju na probleme kršenja ljudskih prava u Kini.

Marković je ispričao da su neki aktivisti vraćeni još sa granice, dok je u nedelju uhapšena grupa od devet bugarskih državljana, a u ponedeljak još jedna Slovakinja i jedna Finkinja kineskog porekla.

O hapšenju bugarskih državljana odmah je obavešten konzul te zemlje, ali mu je u policiji tek nakon 17 sati potvrđeno da se nalaze u Padinskoj seli, naveo je Marković.

I Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović potvrdio je da su aktivisti Falun Gonga deportovani iz Srbije.

On je novinarima rekao da su oni deportovani juče, a da su prethodno bili privedeni, jer su, uprkos zabrani održavanja bilo kakvog skupa, pokušali to da urade.

"Određen broj pripadnika te sekte koji su državljani drugih zemalja je, pored upozorenja da postoji zabrana održavanja bilo kakvog skupa u Srbiji tokom posete kineskog premijera izrazio želju da organizuju skup protivno zakonu", rekao je Stefanović.

On je dodao da su ta lica privedena, da im je utvrđen identitet, kao i da je zaplenjeno nešto propagandnog materijala koji su imali kod sebe.

Antonijević: Zašto su privedeni aktivisti uoči samita?

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom), Milan Antonijević izjavio je danas da ta organizacija pokušava da sazna zašto je 11 stranih državljana uhapšeno u Srbiji, uoči samita Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

"Znamo da je privođenje u vezi sa samitom, ali je država dužna da nam da više podataka o tome", dodao je Antonijević.

Prethodno se oglasila organizacija Falun Gong, tvrdnjom da je srpska policija u nedelju 14. decembra odvela sedam državljana Bugarske i dva državljanina Rusije, inače Falun Gong aktivista, iz njihovog hostela u Beogradu, ali da zvanično nije potvrdila da su oni privedeni.

Falun Gong u saopštenju dostavljenom Tanjugu takođe tvrdi da trojici aktivista, državljana Hrvatske i Slovenije nije dozvoljen ulazak u Srbiju, kao i jednom Slovaku i jednoj Finkinji.

Oni su, navodi se u saopštenju, nameravali da mirno protestuju za vreme samita u Beogradu u cilju podizanja svesti o stanju ljudskih prava u Kini, prvenstveno zbog "protivzakonitog progona" Falun Gonga.

Nova stranka: Pustiti aktiviste Falun Gonga

Nova stranka ranije danas zatražila je da odmah budu oslobođeni aktivisti Falun Gonga i ocenili da je nedopustivo da vlast sprovodi "preventivno hapšenje".

U saopštenju te stranke se tvrdi da je "hapšenje aktivista za ljudska prava", koji su došli da na miran način upozore na njihovo kršenje, "velika sramota za Srbiju".

To, kako smatraju, pokazuju da vlada, nije dorasla zadatku da vodi zemlju ka EU.

Nova stranka navodi i da su vremena "preventivnih hapšenja i "paušalnog dodeljivanja etiketa srpskih državnih neprijatelja odavno prošla", te da bi Srbija u 21. veku "morala da bude demokratska država u kojoj se poštuju ljudska prava i slobode".

Predsednik parlamentarne grupe za Srbiju u Evropskom parlamentu Edvard Kukan zatražio je juče da se odmah oslobode aktivisti koji su pritvoreni u Beogradu i najavio da će tražiti objašnjenje od srpskih vlasti o tom incidentu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.