Afera Kopaonik: Apartmani za opštinare

Izvor: Kurir, 16.Apr.2012, 07:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Afera Kopaonik: Apartmani za opštinare

Firma „KBM plus“ će Opštini Brus, na ime plaćanja zakupa za 2,5 hektara državne zemlje, izgraditi luksuzni turistički objekat na planini Kopaonik

BEOGRAD - Može im se.

Opština Brus smatra da joj je preče da državnim novcem izgradi luksuzne apartmane na Kopaoniku umesto puteva, vodovoda, kanalizacije, doma zdravlja... Kako drugačije shvatiti njen pristanak da joj firma „KBM plus“, na ime plaćanja zakupa za 2,5 >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << hektara državne zemlje, izgradi turistički objekat na padinama poznate planine.

Brus je s firmom KBM 2005. sklopio ugovor o davanju u zakup 250 ari kako bi izgradila luksuzne apartmane „Jaram vile“, a beogradsko preduzeće se obavezalo da joj isplati 3.000 evra i izgradi objekat od 400 kvadrata. Opština je zasad dobila samo 3.000 evra, što znači da je ar dala u zakup za 12 evra.

Zgrada koju bi Opština trebalo da dobije imaće desetak modernih apartmana. Nije jasno zašto je Opština pristala da umesto novca uzme nekretninu.

- Kada je već odlučila da umesto novca dobije objekat, nije jasno zašto je tražila apartmane. Zašto nije tražila da se izgradi vodovod, kanalizacija, put? Nešto što će pomoći stanovnicima Brusa. Ko će koristiti te apartmane? U suštini, Opština ne bi trebalo da se bavi trgovinom nekretninama i turizmom - kaže sagovornik Kurira upoznat s celim slučajem.

Ekonomista Milan Kovačević smatra da bi u interesu svake opštine trebalo da bude dobijanje novca, možda i neke komunalne infrastrukture, koja bi ih učinila privlačnijim za investitore.

- Ispada da je Opština od zakupa za 2,5 hektara izgradila te apartmane. Da li je planirala da ih gradi? Da li joj je takav objekat bio potreban? Da li je predvidela kako će trošiti novac od zakupa? Ima mnogo nejasnoća - objašnjava Kovačević.

Opština i dalje nema odgovor

I posle nekoliko dana pisanja o saradnji Brusa i KBM, Opština i dalje ne odgovara zašto je, umesto licitacijom, zemlju u zakup dala neposrednom pogodbom i da li je od Poreske uprave tražila procenu isplativosti ovog posla. Rešenje o davanju zemlje u zakup potpisao je Milutin Jeličić, tada predsednik Opštinskog veća, sada poslanik i odbornik Nove Srbije. On je i predstavnik Opštine u zajedničkoj firmi „MHE Pauer Brus“, u kojoj kiparsko preduzeće „MHE Pauer holdigs limitid“ ima 80 odsto akcija. Opština je firmi „MHE Pauer Brus“ dala monopol u gradnji malih hidroelektrana.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.