Vulin: Vojnim penzionerima uvećanje penzija, počinje isplata duga

Izvor: RTS, 29.Sep.2015, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Vojnim penzionerima uvećanje penzija, počinje isplata duga

Vojni penzioneri primiće u januaru sledeće godine uvećane penzije za procenat koji je odredio Ustavni sud, najavio je ministar Aleksandar Vulin. Dug koji potiče od 2008. godine isplaćivaće se u ratama.
Aleksandar Vulin je rekao da će penzionerima dug koji je prouzrokovala vlast Demokratske stranke biti isplaćen po modelu sličnom "isplati stare devizne štednje". Dodaje da se vlada trudi da se to obavi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u što kraćem periodu, prenosi Tanjug.

"Do kraja ove godine penzioneri će dobiti rešenja koja počinju da se isplaćuju u januaru, što znači da će vojnim penzionerima biti uvećane penzije za procenat koji je odredio Ustavni sud, a počeće da im se isplaćuje i dug", precizirao je Vulin.
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koji je je rekao i da su "neisplaćivanje penzija vojnim penzionerima prouzrokovale vlasti DS i tadašnji ministar odbrane Dragan Šutanovac".
Kako kaže, sve ovo nepoštovanje zakona potiče još od 2008. a napravljeni su dugovi koji iznose više desetina miliona evra.
"Mi smo vlada koja vraća a ne pravi dugove. Nakon odluke Ustavnog suda odmah smo počeli da radimo na prevazilaženju ovog problema i da nađemo najbolje rešenje", rekao je Vulin.
Napomenuo je i da sadašnja vlada ne troši ono što nema i što nije zarađeno i dodao da smo "najpre morali da oporavimo privredu i da dođemo do novca u budžetu koji možemo da podelimo".
"Na lično insistiranje premijera Aleksandra Vučića, sa MMF-om smo razgovarali o problemu isplate vojnih penzionera i o ujednačavanju njihovih penzija i isplate onog što im se duguje", rekao je ministar.
Prema njegovim rečima, zahvaljujući dobrim bilansima i MMF se složio sa našim rešenjem i "sa našom potrebom da se zakon mora poštovati i da vojni penzioneri moraju da imaju ista prava kao i bilo ko drugi".
Vulin je precizirao i da će "do kraja godine biti donet odgovarajući zakon u kome će se, veoma slično modelu stare devizne štednje isplati glavnica, odnosno novac koji nedostaje".
Napomenuo je i da će se vlada truditi da u što kraćem roku, odnosno manjem broju rata isplati dug i "da se odmah nakon donošenja zakona obezbedi i određeno uvećanje penzija vojnih penzionera".
"Da bi to bilo moguće mora biti donet zakon kao i novi budžet da bi se tako velika sredstva predvidela. Biće ih u sledećem budžetu", istakao je Vulin.
Sa prvom januarskom penzijom, odnosno penzijom koja se isplaćuje u januaru a računa se da je decembarska, kaže Vulin, mogli bi da započnemo sa procesom i isplate duga ali i uvećanja penzija.
Vulin je izrazio žaljenje što su vojni penzioneri morali ovoliko dugo da čekaju na isplatu svojih prinadležnosti i ocenio da je do toga došlo pošto su se, praveći dugove vlade DS ponašala neodgovorno.
Napomenuo je i da će procenat povećanja penzija biti u skladu sa odlukom Ustavnog suda čije odluke ova vlada poštuje a da će se dug isplaćivati u više rata uz nameru vlade da to bude što brže urađeno.
Vulin je prethodno položio venac na spomen ploču majoru Milanu Tepiću.
Očekuju se veća donatorska sredstva za izbeglice
Izbeglice iz bliskoistočnih država će i tokom hladnog vremena imati svu moguću pomoć nadležnih u Srbiji pri čemu očekujemo i veća donatorska sredstva, rekao je Aleksandar Vulin.

Istakao je da će biti pojačani postojeći kapaciteti i da će se Srbija truditi da ti kapaciteti budu tamo gde se migranti kreću i da njihove rute budu praćene.
"Ne pokušavamo da ljude usmerimo ni na jednu stranu ili granicu već samo da pratimo njihove potrebe, i pazimo da se ničije dete ne smrzne", rekao je Vulin, predsednik vladine Radne grupe za migracione tokove.
Dodaje da danas aktivisti Komesarijata za izbeglice i Crvenog krsta u parku kod stanice nude i prevoz i smeštaj, ali migranti to uglavnom odbijaju.
Prema njegovim rečima, svi oni smatraju da treba da se zadrže što kraće i da odu, ali ističe da su bez obzira na to već sada spremni za hladnije vreme.
"Ovde ni do sada niko nije ostao ni gladan ni žedan, bez leka ili bez smeštaja ukoliko ga je zatražio. Pobrinućemo se da smestaja bude na više mesta", rekao je Vulin.
Napominje i da se za to "neće trošiti budžetska već donatorska sredstva", i dodao da migranska kriza nije bila predviđena našim budžetom i zato i ne može da bude finansirana iz tog izvora.
"Očekujemo još intenzivniju podršku međunarodne zajednice. Sutra imamo i donatorsku konferenciju na kojoj ćemo raspravljati o tome", rekao je Vulin.
Izbeglice u Srbiju dolaze uglavnom iz Makedonije, a po ranije saopštenim podacima, kroz Privremeni centar u Preševu dnevno prođe više od 1.000 osoba iz Sirije, Iraka, Avganistana. Dosta njih ni ne svraća ovde, već nastavlja put ka Beogradu.
U našu zemlju ulaze i preko srpsko-bugarske granice, uglavnom na područje opština Dimitrovgrad, Negotin i Bosilegrad, ali u znatno manjem broju.
Krajnji cilj izbeglica su uglavnom Nemačka i skandinavske države do kojih pokušavaju da stignu preko Mađarske i Hrvatske.
Pogledaj vesti o: Isplata penzije

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.