KRIVI SU IAKO NISU KRIVI: CarGo u prekršaju zbog pejpala koji Narodna banka smatra nelegalnim dok ne dobije licencu u Srbiji!

Izvor: Telegraf.rs, 09.Jul.2016, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KRIVI SU IAKO NISU KRIVI: CarGo u prekršaju zbog pejpala koji Narodna banka smatra nelegalnim dok ne dobije licencu u Srbiji!

Devizna inspekcija pokrenula je tužbe za domaći Car:Go, kompaniju koja omogućava zakazivanje prevoza putem aplikacije zbog naplate putem pejpala. Iako je pejpal u Srbiji omogućen pre godinu dana, u velikom broju slučajeva nije bezbedan za korišćenje zbog Zakona o deviznom poslovanju, koji zabranjuje transakcije u stranim valutama između rezidenata, odnosno građana i firmi koji žive i posluju u Srbiji.

Problem leži u tome što ni kompanija, ni pojedinac ne mogu da >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << na osnovu nečijeg pejpal naloga utvrde u čijem je vlasništvu firma, niti bi mogli da uplatu stopiraju ukoliko bi dobili tu informaciju. Ali, iz CarGo primera shvatamo da Narodna banka Srbije može da dođe do te informacije i da vas nakon toga utuži.

- Pejpal je bezbedno koristiti samo za slanje novca van zemlje, a jedini način na koji su srpske kompanije sigurne da posluju u skladu sa zakonom je taj da ne koriste pejpal. Dakle, to da je pejpal važan činilac u razvoju međunarodnog poslovanja domaćih kompanija pada u vodu, jer uvek postoji rizik da vaš proizvod plaća i neko iz Srbije i da, usled toga, možete da nadrljate - stoji na sajtu startit.rs.

Nakon vesti da je utvrđen prekršaj domaćeg startapa Cargo Technologies povodom korišćenja PayPala, NBS je rekla da dok se pejpal ne licencira u Srbiji, neće biti legalan među korisnicima.

- Među svojim sistemima naplate vožnji, Cargo poseduje i pejpal, u okviru kojeg nije moguće naplatu izvršiti u domaćoj valuti, te je prema Zakonu o deviznom poslovanju i činjenici da je Cargo Technologies srpska kompanija, on jedini legalan ukoliko ga koriste nerezidenti (stranci i strane firme). Mesto zabune je što bilo koji entitet koji implementira pejpal u svoj sistem naplate ne može imati informaciju o rezidenturi uplatioca, jer tu informaciju nema ni sam pejpal - piše još na startit.rs.

U Cargo Technologies-u tvrde da se prodaja CarGo kredita za prevoz ne obavlja na teritoriji Srbije već na Internetu, i da ju je moguće ostvariti bilo gde iz sveta i datako ne kršeodredbe. Ztaim, da nisu u stanju da utvrde da li je neko rezident ili nerezident i da iako je u uslovima korišćenja i na sajtu naveo da je pejpal samo za korisnike iz inostranstva, da nema kontrolu nad tom transakcijama. I konačno, zašto su banke dopustile transakciju koja nije legalna.

NBS nas tereti da su transakcije putem pejpala rezervisane za trgovinu sa nerezidentima, što je apsurdno jer se nisu udubili u samo tehničko poslovanje pejpala. CarGo kao trgovac nije u stanju da utvrdi nečiju rezidentnost ni u jednom mogućem scenariju jer tu informaciju po zakonu čuva i njom raspolaže isključivo banka korisnika tj. kupca - zaključio je osnivač i direktor Cargo-a, Vuk Guberinić.

(Telegraf.rs)


Pogledaj vesti o: Paypal Srbija

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.