≫ 

KRIVI SU IAKO NISU KRIVI: CarGo u prekršaju zbog pejpala koji Narodna banka smatra nelegalnim dok ne dobije licencu u Srbiji!

Pejpal je bezbedno koristiti samo za slanje novca van zemlje, a jedini način na koji su srpske kompanije sigurne da posluju u skladu sa zakonom je taj da ne koriste PayPal, stoji na sajtu startit.rs

  • 3

Devizna inspekcija pokrenula je tužbe za domaći Car:Go, kompaniju koja omogućava zakazivanje prevoza putem aplikacije zbog naplate putem pejpala. Iako je pejpal u Srbiji omogućen pre godinu dana, u velikom broju slučajeva nije bezbedan za korišćenje zbog Zakona o deviznom poslovanju, koji zabranjuje transakcije u stranim valutama između rezidenata, odnosno građana i firmi koji žive i posluju u Srbiji.

Problem leži u tome što ni kompanija, ni pojedinac ne mogu da na osnovu nečijeg pejpal naloga utvrde u čijem je vlasništvu firma, niti bi mogli da uplatu stopiraju ukoliko bi dobili tu informaciju. Ali, iz CarGo primera shvatamo da Narodna banka Srbije može da dođe do te informacije i da vas nakon toga utuži.

VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Očekivati od Pejpala da uvede dinar kao valutu plaćanja je iluzorno!

- Pejpal je bezbedno koristiti samo za slanje novca van zemlje, a jedini način na koji su srpske kompanije sigurne da posluju u skladu sa zakonom je taj da ne koriste pejpal. Dakle, to da je pejpal važan činilac u razvoju međunarodnog poslovanja domaćih kompanija pada u vodu, jer uvek postoji rizik da vaš proizvod plaća i neko iz Srbije i da, usled toga, možete da nadrljate - stoji na sajtu startit.rs.

Pošta Srbije će raditi kao Pejpal!

Nakon vesti da je utvrđen prekršaj domaćeg startapa Cargo Technologies povodom korišćenja PayPala, NBS je rekla da dok se pejpal ne licencira u Srbiji, neće biti legalan među korisnicima.

Pejpal

- Među svojim sistemima naplate vožnji, Cargo poseduje i pejpal, u okviru kojeg nije moguće naplatu izvršiti u domaćoj valuti, te je prema Zakonu o deviznom poslovanju i činjenici da je Cargo Technologies srpska kompanija, on jedini legalan ukoliko ga koriste nerezidenti (stranci i strane firme). Mesto zabune je što bilo koji entitet koji implementira pejpal u svoj sistem naplate ne može imati informaciju o rezidenturi uplatioca, jer tu informaciju nema ni sam pejpal - piše još na startit.rs.

OSNIVAČ PEJ PALA: Radim na tome da živim 120 godina

U Cargo Technologies-u tvrde da se prodaja CarGo kredita za prevoz ne obavlja na teritoriji Srbije već na Internetu, i da ju je moguće ostvariti bilo gde iz sveta i datako ne kršeodredbe. Ztaim, da nisu u stanju da utvrde da li je neko rezident ili nerezident i da iako je u uslovima korišćenja i na sajtu naveo da je pejpal samo za korisnike iz inostranstva, da nema kontrolu nad tom transakcijama. I konačno, zašto su banke dopustile transakciju koja nije legalna.

NBS nas tereti da su transakcije putem pejpala rezervisane za trgovinu sa nerezidentima, što je apsurdno jer se nisu udubili u samo tehničko poslovanje pejpala. CarGo kao trgovac nije u stanju da utvrdi nečiju rezidentnost ni u jednom mogućem scenariju jer tu informaciju po zakonu čuva i njom raspolaže isključivo banka korisnika tj. kupca - zaključio je osnivač i direktor Cargo-a, Vuk Guberinić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pera

    9. jul 2016 | 14:30

    Pa da NBS bi svuda da zavuce svoje prste i da otima jadnom narodu i zadnji dinar koji moze... Hapsite lopove i sa nelegalnom stecenom imovinom popunjavajte budzet a ne sa nametom na sve sto postoji!!! A sto se tice paypal, nije ni cudo sto ga ne prihvatate, sve institucije nam rade u kamenom dobu...

  • Estonac

    9. jul 2016 | 16:09

    PayPal? U celom modernom svetu je dobrodosao i sve je moguce preko njega obaviti ali kod nas, nasa NBS? Hoce da izmisle rupu na saksiji!

  • Zatucan sistem

    12. jul 2016 | 08:38

    Ovako stvari funkcionisu samo u Srbiji...umesto da podrzavaju biznis i da motivisu privrednike i kompanije,predstavljaju nas kao najveci olos...a sirotinja raja,koja ne koristi mozak,jer je ispran televizijom nikad nista nece pokusati u svom zivotu...malo vise emisija o preduzetnistvu,i uvesti u skole preduzetnistvo i poslovanje,i obaveznu praksu preko raspusta,da deca krenu sticati radne navike i shvate kako biznis funkcionise...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA