Danas spremamo: Jevrejski slatki hleb Challah

Izvor: Lepota i zdravlje, 25.Maj.2017, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas spremamo: Jevrejski slatki hleb Challah

Danas spremamo Challah, koji se na food portalima nalazi i pod nazivom Jevrejski hleb. Foto: Coolinarika Ako ste poželeli da ga napravire, spremite: 485-500 gr hlebnog brašna, 150 ml tople vode, 2 jajeta, 2 žumanceta, 2 kašike meda, 7 gr suvog ili 20 gr svežeg kvasca, pola kašičice soli, 75 gr šećera, 50 ml ulja, limunova korica, 1 kesica vanilinog šećera, gust džem, 1 belance za premazivanje. Priprema: 1. U toplu vodu staviti >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << med i pustiti da se otopi, dodati kašiku brašna i kvasac, izmešati i ostaviti da se kvasac podigne. 2. Brašno prosejati, pa staviti u dublju posudu, dodati jaja, žumanca, so, šećer, limunovu koricu, vanilin šećer i podignuti kvasac, pa mikserom sve zamesiti. Na kraju dodavati po malo ulja, dok se svo ulje ne sjedini sa testom (testo će biti meko). 3. Stavit testo na radnu površinu i umesiti još malo rukom. Ako je lepljivo ili suviše meko, dodavati po vrlo malo brašna, dok se ne dobije meko i ne lepljivo testo. 4. Oblikovati testo u loptu, vratiti ga u sud u kome ste ga zamesili, premazati blago uljem i ostaviti na toplom mestu, da naraste. 5. Naraslo testo staviti na radnu površinu, premesiti i podeliti na 9 jednakih delova, a onda svaki od njih ponovo premesiti, pokriti i ostaviti još dvadesetak minuta da se odmori. 6. Dok se testo odmra pripremite fil. Potrebno je da imate domaći gusti džem od šljiva, a ako ga nemate , onda dodajte mlevene orahe ili lešnike u pekmez. Gustina je potrebna da ne bi iscurio iz testa. Foto: Coolinarika 7. Uzeti deo testa, rastanjiti u pravougaonik željene veličine. Stavite džem na početak duže ivice, a zatim formirajte rolat. Od devet delova testa šest napravite sa džemom,  a tri samo rastanjite i zarolajte.   8. Rolatiće sa džemom staviti sa leve i desne strane, a prazan u sredinu. Od tri rolatića isplesti pletenicu. 9. Upletene rolate preneti na pleh, koji ste prekrili pek papirom, pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu pola sata do 45 minuta, da narastu. Foto: Coolinarika 10. Narasle pletenice premazati umućenim belancetom, a ako želite pospite susamom Iipecite u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 35 do 40 minuta ili dok lepo ne porumeni. Ako počne previše da rumeni odgore, prektijte pek papirom. 11. Pečeni hleb ohladiti vrlo kratko u plehu, izvaditi pažljivo i staviti na žicu da se potpuno ohladi. Reckavim nožem za hleb iseći na šnite, posuti prah šećerom i poslužiti uz kafu, čaj ili mleko.

Nastavak na Lepota i zdravlje...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Lepota i zdravlje. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Lepota i zdravlje. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.