Hadžić nije u Novom Sadu?

Izvor: S media, 08.Dec.2010, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hadžić nije u Novom Sadu?

Pripadnici Službe za otkrivanje ratnih zločina završili su danas pre 10 sati pretres kuće sestre haškog begunca Gorana Hadžića u Ulici Aranj Janoša u Novom Sadu. Ministar policije Ivica Dačić kaže da je pretres na dva mesta u Novom Sadu u sklopu redovne potrage za haškim beguncima.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da MUP "samo izvršava naloge" organa zaduženih >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << za saradnju sa Tribunalom u Hagu kojima potom podnosi izveštaj povodom otkrića u istrazi, a oni to onda saopštavaju javnosti.

"Nikakvih posebnih razloga nema zašto je pretres izvršen baš danas. To su redovne aktivnosti koje se rukovode i koordiniraju od strane organa i tela koji se bave saradnjom sa Haškim tribunalom", rekao je Dačić posle razgovora sa šefom

urugvajske diplomatije Luisom Almagrom.

Nakon pretresa kuće ispred su ostala samo dva policajca i brojni novinari.

Na toj adresi su dve kuće koje pripadaju porodici Hadžić, a iz kojih je Hadžić pobegao 2004. godine neposredno pred hapšenje.

Pripadnici Službe za otkrivanje ratnih zločina od jutros pretresaju dve lokacije u Novom Sadu u potrazi za dokumentima koji bi ukazali gde se krije haški optuženik

Goran Hadžić
, izjavio je portparol Tužlaštva za ratne zločine Bruno Vekarić.

"Od jutarnjih sati, na osnovu naredbe tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića pripadnici Službe za otkrivanje ratnih zločina pretresaju dve lokacije u Novom Sadu - kuće i stanove bliskih rodjaka Gorana Hadžića", rekao je Vekarić agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, cilj akcije je potraga za dokumentima i materijalima koji bi ukazali na lica koja imaju saznanja o eventulanoj lokaciji gde se skriva Hadžić.

Vekarić je rekao da će Tužilaštvo o rezultatima akcije, u granicama mogućeg", obavestiti javnost posle podne.

Maksimalne mere u potrazi za Mladićem i Hadžićem

Goran Hadžić, jedan od preostala dva begunca od Haškog tribunala, rođen je 7. septembra 1958. godine u opštini Vinkovci, Hrvatska.

Pre sukoba u Hrvatskoj na početku devedesetih, radio je kao magacioner VUPIK-ovog pogona u Pačetinu, u opštini Vukovar.

Optužnica protiv Gorana Hadžića potvrđena je 4. juna 2004, a obelodanjena je 16. jula 2004. godine.

U optužnici se navodi da je Goran Hadžić, kao predsednik Vlade Srpske autonomne oblasti Slavonija, Baranja i zapadni Srem, i nakon toga kao predsednik Republike Srpske Krajine (RSK), učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu kao saizvršilac.

Potreban proaktivniji pristup nalaženju begunaca

Svrha tog udruženog zločinačkog poduhvata bila je da se silom trajno ukloni većina hrvatskog i drugog nesrpskog stanovništva sa otprilike jedne trećine teritorije Republike Hrvatske s ciljem da to postane deo nove države pod srpskom dominacijom, kaže se u optužnici MKSJ.

Prema optužnici, od 1. avgusta 1991. do kraja juna 1992, Goran Hadžić, "delujući sam ili u dogovoru s drugim znanim i neznanim učesnicima u udruženom zločinačkom poduhvatu, je planirao, podsticao, naredio, počinio i na druge načine pomagao i podržavao planiranje, pripremu i izvršenje progona hrvatskog i drugog nesrpskog civilnog stanovništva u SAO SBZS/RSK".

(Agencije)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Potraga za Goranom Hadžićem

Izvor: Večernje novosti, 08.Dec.2010

Pripadnici Službe za otkrivanje ratnih zločina završili su danas, nešto pre 10 sati, pretres kuće sestre haškog begunca u Ulici Aranj Janoša u Novom Sadu

Nastavak na Večernje novosti...

Završena potraga za Hadžićem

Izvor: Vesti-online.com, 08.Dec.2010

Policija je oko 10 sati jutros završila pretres dve kuće u Novom Sadu, u okviru potrage za dokumentima koji bi ukazali na to gde se krije haški optuženik Goran Hadžić. Posle pretresa kuća, ispred su ostala samo dva policajca i brojni novinari. Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim...

Nastavak na Vesti-online.com...

Dačić: Pretres je redovna aktivnost

Izvor: B92, 08.Dec.2010

Beograd -- Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je pretres dve kuće u potrazi za haškim optuženikom Goranom Hadžićem deo redovnih aktivnosti policije...Dačić je rekao da nema nikakvih posebnih razloga zašto je baš danas došlo do te akcije...Objasnio je da se sve aktivnosti...

Nastavak na B92...

DAČIĆ: PRETRES U OKVIRU REDOVNE AKTIVNOSTI POLICIJE

Izvor: Kurir, 08.Dec.2010

BEOGRAD- Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je policija danas pretresla dve kuće u potrazi za haškim optuženikom Goranom Hadžićem u sklopu redovnih aktivnosti koje se sprovode na osnovu naloga nadležnih državnih organa...Dačić je, novinarima u Palati Srbije, rekao da nema...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.