Ateisti podržali akciju transplantacije organa

Izvor: Radio 021, 06.Mar.2015, 01:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ateisti podržali akciju transplantacije organa

U Srbiji godišnje umre tridesetak osoba čekajući nove organe. Zbog toga Udruženje transplantiranih Vojvodine "Pan transplant" i Udruženje roditelja dece sa transplantiranim organima "Transplant heroji" rade na tome da podignu svest o važnosti donorstva. Danas su dobili saveznike u članovima benda Ateist rep.

Na današnjoj konferenciji za medije održanoj tim povodom, učinjen je još jedan korak ka podizanju svesti građana o važnosti zaveštanja i donacije organa. "Osnovni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << cilj projekta i jeste podizanje svesti građana o značaju ove teme, “kako bi se objasnile sve nejasnoće i zablude koje postoje, a samim tim i povećao broj transplantacija u našoj zemlji, koje mogu produžili život mnogim pacijentima kojima to predstavlja jedini spas”", navode u tom udruženju.

Prema statističkim podacima, “20 puta je veća šansa da će vam zatrebati novi organ, nego da ćete biti potencijalni donor”, ističu u “Pan transplantu” i napominju da ni medicinski napredak, ni tehnološki i ekonomski razvoj jedne zemlje neće dovesti do povećanog broja transplantacija bez visoke društvene solidarnosti građana jednih prema drugima.

Takođe, u Srbiji se 56.000 ljudi nalazi na listi čekanja za transplantaciju organa, ali poražava podatak da na svakih 11 minuta jedna osoba na toj listi čekanja umre, ne dočekavši potreban organ.

Momci iz Ateist repa, kažu da su se rado uključili u akciju "Budi donor, postani heroj". "To nije stvar koja se tiče nekog drugog. Mnogo naših prijatelja čeka na organ, a neki ga, nažalost, nisu dočekali. Svojim uticajem želimo da pomognemo u promociji plemenite ideje donorstva", poručuju Ateisti.

"I pre poziva da se uključim u akciju, mi smo razgovarali na tu temu. Prvo sa svojim porodicama gde smo doneli i lične odluke, a zatim i među sobom, u bendu. To je početak, razgovrati na tu temu, širiti ideju, kako bi se konačno podigla svet o potrebi doniranja organa", kaže Zoran Lekić.

Predsednik udruženja "Transplant heroji" Dejan Frček ima sina od šest i po godina koji je tri puta transplantirao jetru. "Osećam potrebu da pomognem ovom društvu i ljudima koji čekaju na transplantaciju da dobiju šansu za novi život", kaže Frček.

Broj transplantacija je u porastu, ali i dalje daleko od zadovoljavajućeg. Koordinatorka projekta za promociju transplantacije i donacije organa Jelica Alargić kaže da je sve veći broj onih koji čekaju na transplantaciju. "Bez društvene solidarnosti, humanosti , nema ni razvoja transplatacione medicine u jednoj zemlji, a samim tim ni spasavanja ljudskih života", objašnjava ona.

Priliku da podržite program "Budi donor, postani heroj" i dobijete sve informacije o prednostima donorstva i prijavljivanju za donorske kartice, imate na Svetski dan bubrega, 12. marta, kada će biti održana velika promo-akcija na glavnom gradskom trgu u Novom Sadu.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.