Ateisti u akciji Budi donor, postani heroj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Mar.2015, 20:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ateisti" u akciji "Budi donor, postani heroj"

Samo deset odsto onih koji su na listama čekanja za transplantaciju dočeka novi organ. U svetu, svakih jedanaest minuta umre jedan pacijent koji nije dočekao operaciju. U Srbiji godišnje umre tridesetak osoba čekajući nove organe. Zbog toga Udruženje transplantiranih Vojvodine "Pan transplant" i Udruženje roditelja dece sa transplantiranim organima "Transplant heroji" rade na tome da podignu svest o važnosti donorstva. Danas su dobili saveznike u članovima benda Ateist rep.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />Momci iz Ateist repa, kažu da su se rado uključili u akciju "Budi donor, postani heroj".

"To nije stvar koja se tiče nekog drugog. Puno naših prijatelja čeka na organ, a neki ga, nažalost, nisu dočekali. Svojim uticajem želimo da pomognemo u promociji plemenite ideje donorstva", poručuju Ateisti.

"I pre poziva da se uključim u akciju, mi smo razgovarali na tu temu. Prvo sa svojim porodicama gde smo doneli i lične odluke, a zatim i među sobom, u bendu. To je početak, razgovrati na tu temu, širiti ideju, kako bi se konačno podigla svet o potrebi doniranja organa", kaže za RTV Zoran Lekić.

Posle sedam godina medijske kampanje rezultati su vidljivi, kažu organizatori. Do sada je akciju podržalo više od 20 nevladinih organizacija, kao i mnoge poznate ličnosti.

Broj transplantacija je u porastu, ali i dalje daleko od zadovoljavajućeg.

Dr Jelica Alargić, koordinator projekta za promociju transplantacije i donacije organa, kaže da je sve veći broj onih koji čekaju na transplantaciju.

"Bez društvene solidarnosti, humanosti , nema ni razvoja transplatacione medicine u jednoj zemlji, a samim tim ni spasavanja ljudskih života", objašnjava doktorka Alargić.

Dejan Frček, predsednik udruženja "Transplant heroji" ima sina od šest i po godina koji je tri puta transplantirao jetru.

"Osećam potrebu da pomognem ovom društvu i ljudima koji čekaju na transplantaciju da dobiju šansu za novi život", kaže Frček.

Priliku da podržite program "Budi donor, postani heroj" i dobijete sve informacije o prednostima donorstva i prijavljivanju za donorske kartice, imate na Svetski dan bubrega, 12. marta, kada će biti održana velika promo-akcija na glavnom gradskom trgu u Novom Sadu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ateisti podržali akciju transplantacije organa

Izvor: Radio 021, 06.Mar.2015, 01:09

U Srbiji godišnje umre tridesetak osoba čekajući nove organe. Zbog toga Udruženje transplantiranih Vojvodine "Pan transplant" i Udruženje roditelja dece sa transplantiranim organima "Transplant heroji" rade na tome da podignu svest o važnosti donorstva. Danas su dobili saveznike u članovima benda...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.