Zografski monah razobličio papu i patrijarha Vartolomeja

Izvor: KMnovine.com, 02.Sep.2014, 01:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zografski monah razobličio papu i patrijarha Vartolomeja

Nije mnogo prošlo od najnovijih knjiga arhimandrita Joana Filipova protiv ekumenizma, a već nam iz Bugarske stižu nove lepe vesti o borbi pravoslavnih protiv ekumenističke jeresi.
 ...

Kako izveštava „Standard“, pre nedelju dana pojavila se nova knjiga jeromonaha Visariona. „Odbrana pravoslavnog hrišćanstva od zamki ekumenističkog sinkretizma“ može se pronaći u većim hramovima Bugarske pravoslavne crkve, kao i u pojedinim >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << većim knjižarama. Povod za nastanak ove knjige bio je susret pape Franciska i patrijarha Vartolomeja u Jerusalimu 2014. godine i njihova deklaracija u kojoj se govori o ujedinjenju Istočne i Zapadne „crkve“. Činjenica  da nije bilo nikakve zvanične reakcije u crkvenim krugovima izazvala je jeromonaha Visariona, prvog epitropa bugarskog manastira Zograf, na Svetoj Gori, da iznese svoj stav o ovom pitanju.

Bilo je reakcija pojedinih ljudi, a mnogi monasi na Svetoj Gori duboko su pogođeni onim što se desilo. Međutim,  ovaj događaj je ostao nekako nezapažen u široj javnosti“, rekao je za „Standard“ jeromonah Visarion. Prema njegovom mišljenju, ukoliko pogledamo celu ljudsku istoriju, videćemo da, kako vreme prolazi, rastu pokušaji da se Božija istina razvodni raznim ljudskim zabludama. „Ono što se dešavalo od Mojsija do dolaska Gospoda Isusa Hrista, to se dešava i sa hrišćanstvom i danas. Istina, data nam od Hrista pre 2000 godina, sve više počinje da se menja i kvari“, dodaje otac.

U ovoj knjizi od 220 stranica otac Visarion iznosi svoj strah zbog namera crkvenih velikodostojnika koji teže mehaničkom ujedinjenju Pravoslavne Crkve sa Rimokatoličkom „crkvom“, bez obzira što ne postoji jedinstvo u istinskoj veri. „U deklaraciji se jasno govori o težnji ka evharijstijskom jedinstvu i punom ujedinjenju, ali se ne govori o tome da je jedinstvo potrebno u pravoslavnoj veri- veri koju nam je predao Gospod, a Sveti Oci sačuvali neizmenjenu“, kaže otac Visarion.

Otac, takođe, navodi činjenicu da su za pravoslavnu veru živote dali mnogi svetogorski ispovednici, a među njima i 26 zografskih mučenika, koji nisu hteli da se ujedine sa rimokatoličkom jeresi. Sve ove ispovednike i mučenike Gospod je proslavio divnim čudima, koja jasno pokazuju da su oni postupali ispravno. Jedan od stubova pravoslavlja, sveti Marko Efeski, takođe je bio protiv ujedinjenja između pravoslavnih i rimokatolika baziranog na kompromisima u veri.

„U poslednjim godinama smo svedoci jednog zasiljenog pokušaja za ujedinjenje koje nije zasnovano na istini, već na sentimentalnosti koja ne spasava“, tvrdi jeromonah Visarion. Po njemu, da bi ujedinjenja postalo istinsko, rimokatolici treba da se vrate pravoj veri, kojoj su i sami pripadali tokom prvih hiljadu godina od Hristovog rođenja. U suprotnom, ujedinjenje bi bilo lažno i dovelo bi do nestanka istinski verujućih. „Treba da čuvamo pravoslavnu veru, koju u nam predali naši oci. Tu veru su čuvali i sveti Sedmočislenici*, i sveti Jovan Rilski Čudotvorac, i sveti patrijarh Evtimije Trnovski, i sveti Georgije Sofijski. Svi sveti su čuvali pravoslavnu veru, a Bog ih je proslavio zbog toga“, dodaje otac.


 Put ka lažnom ujedinjenju

 -Oče Visarione, sa čime se Vi konkretno ne slažete?
-Ovakav put ka jedinstvu je lažan. Zato smo i postavili pitanje kuda nas to vode naši crkveni velikodostojnici. Oni nas vode ka jednom lažnom ujedinjenju.
-Šta se tačno dogodilo između pape i vaseljenskog patrijarha?

-Prilikom tog susreta iznet je jedan grandiozan plan za ujedinjenje, ali uopšte nije rečeno da će to ujedinjenje biti u istini, a to nije u redu. Nigde se ne govori o razlikama u veri, samo se govori o ljubavi, miru i bratstvu, koriste se uobičajene fraze.




-Vi kritikujete postupke patrijarha Vartolomeja?

-Knjiga je kritika i njegovih postupaka, ali i sveopšteg ćutanja, činjenice da niko ne reaguje na donetu deklaraciju. A to je pokušaj za promenu smisla cele istorije Crkve, pretumačenje vere. Ćutimo o tako važnim pitanjima i na kraju će nas dovesti pred svršen čin i reći: evo, ujedinili smo se, mi se mnogo volimo. Da li je to zaista ljubav?! Zar ne treba da se volimo u Istini? Da li zaista želimo spasenje? To je kao da postoje dva puta, prvi ispravni, i drugi kroz trnje. A onaj koji hoda kroz trnje, govori: „Hajde da se svi ujedinimo i zajedno da gazimo kroz trnje“. Ako hoćemo da se ujedinimo, treba da se ujedinimo na pravom putu i njime da idemo! Ovo sada što rade nije traženje jedinstva u pravoslavnoj veri, već jedinstva u trnju.

-Kako ste za tako kratko vreme uspeli da prikupite argumente za svoje tvrdnje?

-Uz pomoć Božiju! Imao sam mnogo interesantnih materijala, trudio sam se da emocije ostavim po strani, i da sve bude potkrepljeno argumentima, činjenicama i svedočanstvima iz crkvene istorije. Potrudio sam se da pokažem kako su pisali sveti oci, a ne kako naši crkveni velikodostojnici modernisti misle. Treba se pridržavati svetih, a ne pogrešne crkvene politike.

*Sveti Sedmočislenici- U Bugarskoj pravoslavnoj crkvi ovim imenom se nazivaju sveti Kirilo i Metodije i njihovi učenici Kliment, Naum, Gorazd, Sava i Angelarije (prim.prev.)

Preuzeto sa sajta symvol.org
 


Izvor: Pravoslavlje život večni

Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.