Gračanica, đački autobusi koče nastavu

Izvor: RTS, 04.Sep.2014, 09:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gračanica, đački autobusi "koče" nastavu

Gradsko saobraćajno preduzeće u Gračanici nespremno je dočekalo početak nove školske godine, jer autobusi koji prevoze đake nisu registrovani. Zbog toga je u školama u centralnom delu Kosova već treći dan gotovo dvostruko manje đaka.

Škole su spremne, ali nema đaka. Zatajio je prevoz. Autobusi kojima su godinama đaci putovali do škola u centralnom delu Kosova, sada su parkirani.

Helena Jošić iz sela Kuzmin kaže da od kuće do škole ima deset kilometara. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Najčešće nam roditelji pomažu da dođemo do škole. Autobusa nema već tri dana, tako da se vraćamo kombijem", kaže Jošićeva.

Zbog neorganizovanog prevoza, broj đaka u srpskim školama centralnog Kosova je prepolovljen.

Profesor verske nastave Darko Marinković kaže da je održao tri časa, u trećoj i četvrtoj godini na ta tri časa bilo je samo osmoro učenika, na dva časa po dvoje, a na jednom četvoro đaka.

"Otprilike od 10 do 20 odsto je prisutno u školi, zbog toga što 80 odsto učenika putuje gradskim prevozom", rekao je direktor Ekonomske škole Živorad Lazić.

Autobusi gradskog saobraćajnog preduzeća koje posluje u sistemu Vlade Srbije nisu registrovani. Direktor preduzeća je na putu, te smo ostali bez odgovora ko je odgovoran zbog propusta.

U opštini Gračanica, na čijoj teritoriji je najviše škola, kažu da je u toku provera vozila.

Predsednik Opštine Gračanica Branimir Stojanović kaže da možda ne postoji ni dovoljno dobre volje i u Prištini da se to malo ubrza.

"Ali očigledno je da određen postupak prilikom registracije možda nije poštovan do kraja. Ono što je za sada važno – da prevoz nastavi da radi, a da sve ono što jeste nekome sumnjivo nastave da istražuju", kaže Stojanović. 

U načelništvu Ministarstva za obrazovanje na Kosovu kažu da su obmanuti, jer su ih iz gradskog saobraćajnog preduzeća uveravali da su spremni za sezonu. Dok autobusi u Gračanici ne budu registrovani, problem će biti privremeno rešen angažovanjem novog prevoznika.
Pogledaj vesti o: Nova godina,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.