Izvor: Politika, 01.Okt.2014, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Redovna naplata samo uz redovno utuživanje

Pančevci uglavnom na vreme plaćaju grejanje, ali je mnogo i onih koji će tu obavezu izmiriti tek kada ih sud na to natera

Iskustvo govori da je tajna uspeha redovne naplate – redovno utuživanje, kaže Miodrag Lazić, direktor JKP „Grejanje“ koje se, zahvaljujući ovakvoj poslovnoj politici može pohvaliti da je među prvima u pokrajini, jer uspe da naplati čak 95 odsto potraživanja prema građanima Pančeva.

Ipak, uterivanje starih dugova traje godinama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << a jedan spor je dobio epilog i prodajom nekretnine dužnika. Reč je o namirenju duga starog petnaestak godina, tako što je stan od šezdesetak kvadrata, korisnika-neplatiše dat na javnu prodaju.

Dotični, po evidenciji preduzeća, nikada nije platio niti jedan račun, te mu je deo duga već pre petnaestak godina otpisan, ali je uspeo da u narednih desetak napravi nov toliko velik da ga je morao na kraju platiti stanom.

U „Grejanju“ pak kažu da imaju još pedesetak sličnih „slučajeva“ koje očekuje intervencija sudskih izvršitelja, a da je onih „sitnijih“ dužnika koji su procesuirani negde oko deset hiljada. Već su spremne i opomene za nova dugovanja za preko dve hiljade onih koji sa plaćanjem kasne „tek“ nekoliko meseci. 

„Iako se možemo pohvaliti visokim procentom naplate, ukupna dugovanja korisnika stalno rastu. Zaključno sa prošlim mesecom, za građanstvo ona iznose 200 miliona, a za privredu 100 miliona dinara, što je trideset odsto naših ukupnih godišnjih prihoda. Prepliću se nova i stara dugovanja od kojih su mnoga nenaplativa jer su dužnici nekada velika pančevačka preduzeća, koja više nisu u stanju da ih izmire. Utuživanje onih koji mesecima i godinama ne plaćaju račune je naša zakonska obaveza, ali uvek pozivamo na dogovor o načinu izmirenja duga, kako ne bi dolazilo do ovako drastičnih načina naplate, kaže Lazić.

Stari dugovi će se nadalje efikasnije naplaćivati, a efikasnost je ključna reč i naredne grejne sezone. Tokom letnjih meseci „Grejanje“ je agresivnom kampanjom podsećalo korisnike svoje usluge kako da, sitnijim i većim intervencijama, objekte učine energetski efikasnijim, uštede energiju i smanje račune, a svakog petka otvorilo je vrata za sve Pančevce koji žele da se dodatno informišu o novom načinu obračuna potrošenog.

Za sezonu spremni

Za sada je neizvesno da li će se, od ove grejne sezone, preći na novi sistem naplate grejanja i to po očitanoj potrošnji na podstanicama. Za 12.000 korisnika u Pančevu, to bi značilo da će se plaćati koliko su i potrošili ili će sve i ove zime ostati starom.

Inače, nov režim plaćanja predviđa da tokom sezone grejanja, dakle u narednih pet meseci, računi imaju dva dela – fiksni, koji se tiče troškova održavanja sistema i varijabilni, kojim će se plaćati utrošeno. To je, za sada, stanje na papiru, a da li će i zaživeti ovaj novi, realniji sistem naplate treba da odobri i gradska vlast.

O. Janković

objavljeno: 01/10/2014
Pogledaj vesti o: Nekretnine

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.