Izvor: Blic, 04.Dec.2016, 17:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akcija “Nekretnine”: Proverava se 700 spornih ugovora o prodaji zemljišta Arapima u BiH

Služba za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine nastavila je akciju kodnog naziva “Nekretnine” kojoj je cilj provera kupovine nekretnina na području cele države, potvrdio je direktor te službe Slobodan Ujić.

Akcija je počela ranije, ali javnost o tome nije informisana zbog složenosti, a predstavnici Službe će s informacijama izaći sredinom sledeće sedmice, piše Večernji list BiH

Za sada je poznato da se vrše provere više od 700 pravnih subjekata >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i nekoliko turističkih naselja. Ujić je istakao da je akcija u sklopu redovnih aktivnosti koje Služba provodi te da je sada obuhvaćena teritorija cele države.

Zemljišta koja kupuju Arapi i izgradnja naselja na nekoliko lokacija u BiH već mesecima su jedna od glavnih tema u domaćoj javnosti. Iako se već duže vreme pretpostavlja kako se ovi procesi događaju izvan zakonskih okvira, reakcije istražnih agencija i tela nije bilo sve do pre nekoliko sedmica kada je uhapšena grupa ljudi koje je predvodio Alija Delimustafić, a koji su, prema navodima istražnih organa, kupovali napuštene stanove na području Sarajeva i prodavali ih arapskim državljanima. Navodno su pomoć u ovim procesima imali i u pravosudnim organima, tako da je prilikom hapšenja privedeno i nekoliko advokata i službenika institucija, prenosi Večernji.ba.

I ovi događaji nisu vezani samo uz područje Bosne. Arapski kupci ili njihovi sarajevski agenti za nekretnine na području Mostara i Hercegovine nude velike svote novca. Ne kupuju samo kuće i stanove, nego traže i zemljišta na području između Mostara, Čapljine i na području Čitluka.

Pročitajte još:

Prema istim izvorima, osobe arapskog porekla kupile su veće površine zemljišta u okolici Ravnog, tačnije na Ivanici, ali još uvek nije poznato jesu li i ove transakcije pod istragom domaćih institucija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.