Volker: Očekujem zaoštravanje situacije

Izvor: VOA, 14.Nov.2014, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Volker: Očekujem zaoštravanje situacije

Izvršni direktor Mekejn instituta i bivši američki ambasador u NATO-u izražava sumnju da će ekonomske sankcije navesti ruskog predsednika da ustukne pre nego što ostvari svoje ciljeve u istočnoj Ukrajini.

U razgovoru za naš program, Kurt Volker, izvršni direktor Mekejn instituta za medjunarodno liderstvo, izrazio je zabrinutost da će se sukobi na istoku Ukrajine dodatno zaoštriti u narednih mesec >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << dana, dok Rusija pokušava da učvrsti svoju poziciju na toj teritoriji i poveže je sa Krimom pre zime.

"U isto vreme čuli smo od SAD i Evrope da neće biti zapadne vojne pomoći Ukrajini. Putin je to čuo, to su čuli Ukrajinci, i mislim da je to podsticaj Putinu da upotrebi vojnu silu. S jedne strane, to znači da ne predvidjam direktno rusko-američku konfrontaciju oko Ukrajine, a s druge strane sam veoma zabirnut zbog toga što se dešava na terenu u Ukrajini."

Volker takodje smatra da trenutne ekonomske sankcije nisu dovoljne da utiču na ruskog predsednika.

"Mislim da ekonomske sankcije imaju merljivi efekat, na primer na rublju i tok kapitala i investicije u Rusiji, ali u isto vreme sam uveren da Putin donosi svoje odluke na osnovu imperijalnih, strateških, vojno-političkih razloga a ne samo na temelju ekonomije. Mslim da veruje da, kad god želi, može da smiri situaciju, i da će uslediti pozivi da se krene sa ublažavanjem sankcija kako bi se obnovili odnosi sa Rusijom. Vesti koje smo dobijali proteklih meseci o usporavanju rasta bruto domaćeg proizvoda u Evropi će izvršiti pritisak na evropske lidere da ožive deo tog rasta, a trgovina sa Rusijom će biti deo toga, i mislim da je Putin vrlo svestan toga. Kada bude spreman, smiriće situaciju u Ukrajini da bi pokrenuo ekonomske odnose, ail neće to uraditi dok prvo ne uzme ono što je želeo."
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.