Vežba NATO, vežba i Rusija...

Izvor: Vesti-online.com, 25.Maj.2015, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vežba NATO, vežba i Rusija...

Avioni NATO pridružili su se vazduhoplovnim snagama devet zemalja severne Evrope u najvećim vojnim vežbama u nordijskom i baltičkom regionu, koje se održavaju istovremeno sa vojnom vežbom Rusije u Tadžikistanu.

Dvonedeljna vojna vežba "Arktički izazov" uključuje 4.000 vojnika i više od 100 aviona od "Evrofajtera tajfuna", "Tornada GR4", "Lokhid Martina F-16" koji su samo neki od aviona koji učestvuju u onome >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << što je brigadni general Norveške Jan Ove Rig nazivao "orkestracijom i izvođenjem složenih vazdušnih operacija, u bliskoj vezi sa NATO partnerima", javila je Raša tudej.

Vazduhoplovni manevri, čiji je domaćin članica NATO Norveška, uključuju i američke borbene avione F-16 i vojne avione iz Velike Britanije, Nemačke i Francuske, ali i avione Finske i Švedske koje nisu članice NATO, dodaje AP.

Istovremeno i ruska vojska pokrenula je veliku vojnu vežbu koja uključuje 250 aviona i 12.000 vojnika u Tadžikistanu.

Provera spremnosti borbenih jedinica, avijacije i PVO snaga ruske Centralne vojne oblasti, pokrenuta po nalogu ruskog vrhovnog komandanta, trajaće do 28. maja, saopštio je ruski ministar odbrane, general Sergej Šojgu, javila je ruska agencija Tass.

- Vežba se sprovodi da se proveri sposobnost trupa da aktivira vazduhoplovni sistem kontrole na terenu i organizuje svestranu podršku vazdušnim operacijama u novim oblastima primene. Provera će trajati četiri dana, od 25. do 28. maja - naveo je Šojgu.

Šojgu je dodao da provera ima za cilj da proceni sposobnost vojnih distrikta da se suoče sa neprijateljskim vazdušnim napadima i treba da utvrdi načine za dalji razvoj snaga i sredstava avijacije i protivvazdušne odbrane za organizovanje pouzdane zaštite ruskog neba.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.