Srbija između Slovenskog bratstva i Platinastog vuka

Izvor: RTS, 24.Okt.2016, 14:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija između "Slovenskog bratstva" i "Platinastog vuka"

Tek što su srpski piloti završili vežbe sa ruskim kolegama, za nekoliko dana počinju vojne vežbe ruskih, srpskih i beloruskih specijalaca i to sve na tlu Srbije. Zašto svaka vojna vežba sa Rusima izazove jače reakcije nego vežbe sa zemljama NATO-a?
Prva zajednička vojna vežba Srbije i Ruske Federacije održana je pre dve godine u Nikincima kod Rume. Uvežbavane su protivterorističke operacije, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a svetu je poslata poruka o bliskoj vojnoj saradnji Rusije i Srbije.

Taktička antiteroristička vežba "Srem 2014" bila je rezultat sporazuma o vojnotehničkoj saradnji koji je Srbija potpisala sa Rusijom godinu ranije.
Nakon Nikinaca, Srbija i Rusija nastavljaju vojnu saradnju i u 2015. godini, ali ovoga puta u Rusiji. Vežba se zvala "BARS 2015", što je skraćeni naziv za Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije.
Miroslav Zečević, komandant 890. mešovite helikopterske eskadrile, kaže da su vojnicima vežbe bile višestruko korisne.
"Radili smo tamo raketiranje zemaljskih ciljeva, rad sa dizalicom, odnosno izvlačenje povređene osobe uz pomoć helikopterske dizalice. Radili smo zonu više pilotaže u pilotažnim zonama, čime smo stekli uvid u nivo njihove osposobljenosti i dobili smo elemente koje bismo mogli da implementiramo u našu obuku", kaže Miroslav Zečević.
Politička poruka
Vojne vežbe ne služe samo za razmenu vojnih iskustava, nego njima zemlje šalju i određenu političku poruku. Zato nekim vežbama osim oficira, prisustvuju diplomate, vojni atašei i novinari.
Tako je Bratislav Gašić, tadašnji ministar odbrane, na vojnoj vežbi "Srem 2014" poslao poruku o vojnoj neutralnosti Srbije.
"Mi smo i vojno neutralna država i posvećeni smo ka četiri strateška stuba: EU, Rusija, SAD i Kina", rekao je tada Gašić.
Vladan Živulović, predsednik Atlantskog saveta u Srbiji, smatra da Rusija ovim vojnim vežbama želi da pokaže da je prisutna i u ovom delu Evrope i na Balkanu.
"To je neka poruka verovatno NATO-u i zapadnim zemljama", kaže Živulović.
Novinar lista Politika Miroslav Lazanski kaže da Rusija ima ekonomsku korist od ovih vežbi.
"Oni su zainteresovani da zemlje koje imaju njihovi tehniku i dalje nastavljaju da kupuju njihovu tehniku, ali i da su spremni da pomognu u obnovi resursa i da žele da imaju prijateljske zemlje na Balkanu. Rusi žele da pokažu i da svaki pokušaj izolacije Rusije ne može da prođe", kaže Lazanski.

Prošle godine je na teritoriji Ruske Federacije, pored "BARS-a 2015", održana i vežba "Slovensko bratstvo 2015".
U njoj su sa ruskim i srpskim vojnicima prvi put učestvovali i pripadnici vojske Belorusije.
Reč je o vazdušno-desantnim bataljonima tri zemlje, koji izvode antiterorističke vežbe. Ove zemlje u novembru vežbu "Slovensko bratstvo" nastavljaju u Srbiji.
Pukovnik Miroljub Čupić, zamenik komandanta specijalne brigade, kaže da su se specijalci obučavali za korišćenje ruskih padobrana.
"Vežbali smo izvršenje desanata iz njihovih aviona. Interesantno je za nas bilo da smo skakali iz aviona Il-76, što do sada nismo imali priliku. Te avione mi nemamo i u nekim zajedničkim budućim dejstvima smo se osposobili za taj zadatak", kaže Čupić.
Zastavnik Bratislav Arsić, zamenik komandira tima 63. padobranskog bataljona, veoma je zadovoljan ovim vojnim vežbama.
"Nama je to krajnje korisno, jer mi skupljamo iskustva iz tih zajedničkih vežbi. Upoređujemo taktičke procedure i postupke. I što bi rekao naš narod, uzimamo dobro, korigujemo loše stvari i to je krajnje korisno za nas", kaže Arsić.
Vojne aktivnosti Ruske Federacije i Srbije nastavile su se i ove godine. U novembru će se u Srbiji održati "Slovensko bratstvo 2016", a nedavno je održana i vežba "BARS 2016".
Bane Krnjajić, načelnik štaba 204. vazduhoplovne brigade, kaže da je za svakog pripadnika vojske sve što izlazi iz svakodnevnih aktivnosti korisno.
"Tera čoveka da se više posveti, razmišlja o toj aktivnosti, da bi ona što uspešnije bila realizivana", kaže Krnjajić.
Odjeci u regionu
Nastavak vežbi sa Rusijom, međutim, izazvao je pažnju u regionu.
Hrvatska predsednica je na samitu NATO-a izjavila da je zabrinuta zbog vežbi "Slovensko bratstvo".
Skoro istovremeno su sa održavanjem BARS-a u Srbiji, američki i hrvatski vojnici izveli vojnu vežbu pod nazivom "Puma". Uvežbavana je invazija na državu koja ugrožava bezbednost zapadne vojne alijanse.
Miroslav Lazanski kaže da je teško znati da li se održavanje ovih vežbi slučajno poklopilo.
"Ne znam da li je koincidencija da se vremenski poklopilo jedno sa drugim, s obzirom na to da smo mi ovu vežbu sa Ruskom Federacijom najavili pre pola godine, tako da je svaka država mogla da organizuje da se poklopi. Nema razloga za tim, ova naša vežba je malog obima. Bilo kakva primedba iz inostranstva zašto vežbamo sa Rusima je bezobrazluk kada se vidi koliko vežbamo sa NATO zemljama. Mnogo, mnogo više vežbamo sa njima nego sa Rusijom", ukazuje Lazanski.
Vladan Živulović kaže da neke zemlje koriste takvu saradnju Srbije i Rusije kao nešto što može da ugrozi zemlje NATO-a.
"Međutim, NATO je vrlo svestan položaja Srbije kao neutralne zemlje, ne vrši nikakav pritisak na Srbiju da se učlani, a Srbija ovim pokazuje da je neutralna. Jer Srbija obavlja te vežbe i sa NATO zemljama, sa američkom vojskom i ovde sa Rusima, tako da tu ne vidim nikakav problem", kaže Živulović.
Vežbe sa najvećima
Ako pitate vojnike, svaka vežba im je dragocena. Bilo kada iskustva razmenjuju sa manjim vojnim silama, bilo sa najvećim.

Miroslav Zečević, komandant 890. mešovite helikopterske eskadrile, kaže da Srbija jeste mala zemlja u odnosu na Rusku Federaciju, ali da se naši piloti ne osećaju inferiorno.
"Da, imaju duže iskustva u eksploataciji platformi, ali ni u jednom momentu nismo bili inferiorniji. Mi smo razmenjivali iskustva, nismo toliko učili. Poenta same vežbe nije bila u učenju, nego u razmeni iskustva", napominje Zečević.
Bratislav Arsić, zamenik komandira tima 63. padobranskog bataljona, kaže da su taktički postupci dve zemlje identični.
"Uglavnom se sve svodi na opremljenost i fizičku pripremu", kaže Arsić.
Srbija je u poslednje tri godine učestvovala i u vojnim vežbama sa zemljama pripadnicima NATO pakta.
Vežbe su organizovane sa vojskama SAD, Bugarske, Rumunije, Makedonije i Hrvatske. U bazi "Jug" su organizovane i vežbe sedam država.
"Platinasti vuk 15" i "Platinasti vuk 16". Cilj je bio obuka za efikasnu upotrebu neubojitog oružja i za očuvanje mira u multinacionalnom okruženju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.