Poljska kupuje američki Patriot

Izvor: RTS, 21.Apr.2015, 22:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljska kupuje američki "Patriot"

Ministarstvo odbrane Poljske saopštilo je da je izabralo američku kompaniju "Rejtion", proizvođača raketnog sistema zemlja-vazduh "Patriot", za snabdevača sistema raketne odbrane Poljske.
Američki sistem najviše odgovara sistemu bezbednosti u Poljskoj, u okviru je sistema NATO-a i koristi se u nekoliko zemalja, navelo je poljsko ministarstvo, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prenosi Tanjug.

Agencija Rojters je javila da je poljska vlada odobrila preporuku Ministarstva odbrane da se preko tendera naruči američki sistem "Patriot".
Predsednik Poljske Bronislav Komorovski saopštio je danas da će Poljska ući u pregovore sa SAD radi finalizacije tendera vrednog oko pet milijardi dolara.
Ministarstvo odbrane je saopštilo i da je za dalje testove pri kupovini 70 helikoptera izabrala "Erbas" helikopter "EC-725 Karakal", a ne helikoptere američkih ponuđača.
Američka vojska je krajem prošlog meseca rasporedila jednu bateriju protivraketne odbrane "Patriot" u blizini Varšave, u okviru zajedničkih vežbi sa članicom NATO Poljskom, a u svetlu konflikta u susednoj Ukrajini.
Poljska, koja je članica NATO-a od 1999. godine, ne poseduje sopstveni sistem zaštite od balističkih projektila, podsetila je britanska agencija Rojters, dodajući da je ta zemlja sada odlučila od koga će kupiti taj sistem projektila srednjeg dometa.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.