Obeležena godišnjica bombardovanja

Izvor: VOA, 24.Mar.2015, 21:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena godišnjica bombardovanja

U mnogim gradovima Srbije obeležena je 16-ta godišnjica NATO bombardovanja; Predsednik Tomislav Nikolić poručio da je Srbija, braneći sebe, branila i međunarodni princip celovitosti svake suverene zemlje

Na današnji dan pre 16 godina započelo je NATO bombardovanje tadašnje SR >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << Jugoslavije, kada je tokom 79 dana vazdušne kampanje ubijeno više od 2.500 ljudi, a ranjeno i povređeno oko 12.500 ljudi

U mnogim gradovima Srbije danas je obeležena 16-ta godišnjica NATO bombardovanja – ministar odbrane Bratislav Gašić prisustvovao je komemorativnom skupu u kruševačkoj kasarni "Rasina", ministar policije Nebojša Stefanović je odao poštu poginulim pripadnicima MUP tokom bombardovanja 1999. godine, dok je predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio venac na Spomenik žrtvama NATO bombardovanja u Aleksincu. Tom prilikom on je poručio da je Srbija, braneći sebe, branila i međunarodni princip celovitosti svake suverene zemlje na svetu:

"Branili smo pravo i pravdu, međunarodne zakone, povelje, institucije pred kojima bi trebalo da smo svi jednaki. Upozoravali smo i tada da presedan nad Srbijom otvara Pandorinu kutiju sa strašnim posledicama po međunarodnu zajednicu."

A predstavnici Demokratske stranke Srbije su danas u ministarstvima spoljnih poslova i odbrane predali zahtev za raspisivanje referenduma o sporazumu IPAP koji je potpisan prošle nedelje između Srbije i NATO. U okviru obeležavanja godišnjice početka NATO bombardovanja SR Jugoslavije, čelnik DSS-a Dušan Proroković je izjavio je da je stranka uputila i javni proglas u kome upozorava na moguće posledice potpisivanja sporazuma IPAP:

"Prva posledica se tiče mogućnosti korišćenja njene teritorije i vazdušnog prostora za buduće akcije NATO-a protiv Rusije u crnomorskom basenu, što se kosi sa našim političkim, ekonomskim i energetskim interesima. Druga stvar je davanje naših kapaciteta i infrastrukture za prisustvo i uvežbavanje oružanih snaga NATO-a."

Predvođeni Vojislavom Šešeljem, članovi i simpatizeri Srpske radikalne stranke održali su danas skup ispred porušene zgrade Generalštaba, a lider SRS je poručio da se srpski radikali i narod nikada neće pomiriti sa ulaskom Srbije u NATO i EU. Na protestu su zapaljene zastave Sjedinjenih Država, Evropske unije i Kosova, a Šešelj je tom prilikom izjavio da je Srbiji je mesto na Istoku, u integraciji sa Rusijom i ostalim prijateljskim zemljama.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.