NATO: Snažna solidarnost sa Turskom

Izvor: VOA, 28.Jul.2015, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO: Snažna solidarnost sa Turskom

NATO je danas održao neubičajeno, vanredno zasedanje kako bi podržao Tursku, čiji predsednik Redžep Tajpi Erdogan kaže da njegove snage pojačavaju kampanju protiv ekstremista Islamske države i kurdskih pobunjenika u Iraku.

„Nećemo uzmaći ni korak u borbi protiv terorizma“, poručio je Erdogan na konferenciji za medije u Ankari.

I pre nego što je u Briselu iza zatvorenih vrata započelo zasedanje >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << NATO-a, generalni sekretar Alijanse, Jens Stoltenberg, izjavio je da NATO želi da pokaže „snažnu solidarnost prema svom savezniku – Turskoj.“

Zasedanje NATO-a sazvano je na zahtev Turske, da bi se razmotrili sukobi u Siriji i Iraku. Erdogan, koji je govorio u turskoj prestonici pre odlaska u prethodno zakazanu posetu Kini, izrazio je uverenje da će lideri NATO-a preduzeti „neophodne korake“ u rešavanju krize.

Ankara je tražila zasedanje NATO-a u skladu sa članom 4 Povelje o osnivanju NATO saveza, kojim se omogućava zemljama da zatraže konsultacije kada veruju da su im ugroženi teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili bezbednost. Današnje zasedanje je tek peti sastanak te vrste od kada je savez osnovan 1949.

SAD su u ponedeljak saopštile da saradjuju sa Turskom na planu napada kako bi se pobunjenici Islamske države eliminisali iz severne Sirije. Ta kampanja označila bi intenziviranje učešća Ankare u borbi protiv pobunjenika u tom regionu.

Jedan američki zvaničnik izjavio je novinarima da je cilj stvaranje “zone slobodne od Islamske države”, radi veće bezbednosti duž turske granice sa Sirijom. Medjutim, isti zvaničnik je dodao da zajedničke američko-turske vojne operacije neće uključivati uvodjenje zone zabranjenog leta u tom region, što je odavno zahtev Turske.

Sjedinjene Države se plaše da bi stvaranje zone zabranjenog leta, da bi se zaustavili vazdušni udari sirijske vlade u regionu, uvuklo američke snage još dublje u četvorogodišnju borbu koju nekoliko grupa vodi da bi zbacile s vlasti sirijskog predsednika Bašara al-Asada.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.