Gruško: Mere NATO u suprotnosti sa deeskalacijom tenzija u Ukrajini

Izvor: Blic, 17.Apr.2014, 11:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gruško: Mere NATO u suprotnosti sa deeskalacijom tenzija u Ukrajini

Nove mere na pojačavanju vojnih aktivnosti NATO na kopnu, moru i u vazduhu u Baltičkom regionu i istočnom Mediteranu koje je najavio generalni sekretar Alijanse Anders Fog Rasmusen su, u suprotnosti sa deeskalacijom tenzija u Ukrajini, ocenio je stalni ruski predstavnik pri NATO Aleksandar Gruško.

"Kako možemo da sudimo iz njegovih (Rasmusenovih) objašnjenja, u interesu je odbrane, odvraćanja i deeskalacije. Pitanje je od koga će to NATO da brani sebe >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i koga će to da odvraća. Ne samo da ove mere nisu usaglašene sa svrhom deeskalacije - očigledno se odnosi na Ukrajinu - već su one očigledno u suprotnosti", rekao je Gruško novinarima, javila ruska agencija Itar Tas s.

Gruško je naveo da je NATO mogao da pomogne u potrazi za mirnim rešenjem krize, pozivanjem vlasti u Kijevu da odmah zaustave tzv. operaciju protiv terorizma i počnu "ozbiljan i dubok" dijalog sa regionima.

"Nažalost, to nije učinjeno. Pozivi Rusiju da zaustavi destabilizuju Ukrajine su očigledni pokušaj Brisela da prebace krivicu i zataška nedoličnu ulogu Alijanse u remećenju situacije u toj zemlji", rekao je ruski diplomata.

Gruško je naveo da NATO tek treba da utvrdi u kojoj meri će najavljeni planovi i njihova realizacija uticati na vojnu bezbednost Rusije i ruskih saveznika.

"Ali, u svakom slučaju, sve eventualne mere biće preduzete da se spreči podrivanje stabilnosti i bezbednosti", rekao je Gruško, navodi Itar Tas s.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

NATO: Rasmusen nije snimao razgovor sa Putinom

Izvor: RTS, 17.Apr.2014

NATO je ocenio kao "potpunu besmislicu" navode ruskog predsednika da je šef Alijanse Anders Fog Rasmusen, dok je bio premijer Danske, tajno snimao privatni razgovor sa ruskim predsednikom..."Te optužbe su potpuno besmislene. Tokomo sastanka u kancelatiji danskog premijera, Fog Rasmusen nije nikada...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.