Đetići u centru pažnje: Kako nam je NATO pomogao da uhvatimo ruskog agenta

Izvor: Vesti-online.com, 22.Feb.2017, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đetići u centru pažnje: Kako nam je NATO pomogao da uhvatimo ruskog agenta

Novi dokazi razotkrili su da je ruski državljanin jedan od navodnih organizatora napada u Crnoj Gori Eduard Širokov zapravo Eduard Šišmakov, piše "Pobjeda".

Osim toga, oni navode da je reč o pripadniku vojne službe bezbednosti GRU, kao i da dokazi upućuju na značajnu ulogu britanskih i američkih obaveštajnih službi u ovom slučaju.

Jasno je, navodi ovaj podgorički dnevnik, da su najmoćnije obaveštajne službe dale "podršku razotkrivanju zavereničke mreže", >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << a svetski mediji su poslednjih nekoliko dana dobili intrigantnu priču o ulozi Moskve u destabilizaciji crnogorske vlasti.

Stručnjak za bezbednost Darko Trifunović izjavio je za Pobjedu da su crnogorskim istražiteljima u otkrivanju organizatora akcije značajno pomogle britanska i američka obaveštajna služba, što suštinski znači da je Crna Gora u bezbednosnom smislu već deo mreže NATO-a.

- Ostalo je samo još par ratifikacija Pristupnog protokola, tako da se može reći da je Crna Gora već u NATO-u. Činjenica da je bivši crnogorski premijer Milo Đukanović na poslednjem NATO samitu u Varšavi sedeo pored najmoćnijih ljudi sveta, govori da Crna Gora zauzima dobre pozicije i da će imati moćne saveznike. A otkrivanje nekih detalja, vezanih za istragu o pokušaju terorizma, ukazuje da je Crna Gora ušla u najmoćniju bezbednosnu arhitekturu sveta - ocenjuje Trifunović za Pobjedu.

Objavljivanjem informacije o ruskom vojnom oficiru Šišmakovu, pripadniku vojne službe bezbednosti, ozloglašene GRU, koja govori o umešanosti Rusije, Crna Gora je postala udarna vest u svetskim medijima od agencija Rojters i Asošijeted pres, britanskog "Dejli telegrafa", Skaj njuza, do američkih "Njujork tajmsa" i analitičkog magazina "Politiko".

Trifunović ocenjuje da britanski mediji intenzivno pišu o akciji ruskih agenata u Crnoj Gori, izmedju ostalog i zato što Velika Britanija ima problem sa ruskim agentima i zabrinuta je za očuvanje vlastitih informacija važnih za bezbednost države.

- Ovo što su Rusi pokušali u Crnoj Gori je samo predvorje onoga što će pokušati da rade u drugim zemljama - smatra Trifunović i podseća na umešanost ruskih službi u kampanju za predsedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama.

On kaže da Rusija, kao velika država i moćna bezbednosna sila, ima mogućnost asimetričnog vodjenja ratova i izazivanja hibridnih sukoba.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.