Izvor: Blic, 27.Jul.2017, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je Luka Bar nova NATO BAZA na Balkanu?

Nakon učlanjenja u NATO, ponovo se u medijima širom Balkana nagađa o potencijalnoj vojnoj bazi alijanse, a kao jedna od mogućih lokacija navodi se "Luka Bar".

Vrhovni komandant NATO snaga za Evropu Kurtis Skaparoti izjavio je pre tri dana za TVCG da će o vojnoj bazi odlučivati Crna Gora ali i ostale članice alijanse, koji je rekao da nova članica "iako je mala, daje veliki doprinos globalnoj bezbednosti". >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Priča o NATO bazama u Crnoj Gori počela je kada i priča o njenom ulasku u taj savez.

Kao neke od mogućih lokacija mediji navode Nikšić, gde je lokalna vlast uz pomoć države izdvojila milione evra za rekonstrukciju aerodroma na Kapinom polju, a uz kilometarske piste podignut je i toranj uz prateće sadržaje po međunarodnim standardima.

Druga potencijalna lokacija koja se pominje je brdo Vrsuta iznad Bara, na kome bi mogao biti postavljen radarski sistem zajedničke vazdušne odbrane Podgorice, Zagreba, Sarajeva i Skoplja.

Ruski medijski portal "Sputnik", danas je objavio da bi potencijalna baza mogla da bude stacionirana u "Luci Bar".

Međutim, ministar odbrane Nebojša Bošković je nedavno saopštio da nema inicijativa da se u Crnoj Gori postavi baza NATO, prenele su "Večernje novosti" pre dva dana.

- Sve i da Crna Gora to traži, to trenutno nije od interesa za NATO, već su to neke druge destinacije - poručio je Bošković.

Ipak, premijer Duško Marković je prvi od crnogorskih zvaničnika koji je spomenuo mogućnost da se deo teritorije Crne Gore ustupi NATO alijansi. Radi se o barskoj luci.

- Ova luka je strateški važna za protivnike NATO, posebno nakon konflikta u Siriji kada je Rusija počela da traži dobru morsku bazu u toplijim morima - izjavio je Marković, za američki magazin "Tajm". Priča je usledila nakon što su u barsku luku uplovila tri broda stalne grupe NATO za protivminska dejstva u okviru posete Mornarici VCG.

I nemački "Zeksiše cajtung" je nedavno u tekstu pod naslovom "Crnogorska raspolućenost" izneo tezu da bi u Crnoj Gori mogla da se formira baza NATO pakta, a uz Bar je spomenut i Kotor, grad pod zaštitom UNESKA.

Opozicija: Crna Gora se neće ništa pitati

Politička opozicija u Crnoj Gori smatra da o NATO bazi vlasti u Podgorici neće ništa odlučivati.

- Crna Gora se neće pitati o eventualnom podizanju NATO baza, jer ulaskom u tu vojnu mašineriju država je izgubila suverenitet nad svojom teritorijom. O planovima Alijanse konačnu reč daće nekoliko njenih najmoćnijih članica koje će prevashodno štititi svoje nacionalne interese i neće ni o čemu pitati Podgoricu. One će odlučiti da li će na ovom kamenu ili obali biti instalirane baze - rekao je za "Novosti", dr Strahinja Bulajić, funkcioner Demokratskog Fronta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.