Pravni tim: Punomoćje Softiću nikada nije objavljeno u Službenom glasniku BiH

Izvor: RTS, 25.Feb.2017, 20:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravni tim: Punomoćje Softiću nikada nije objavljeno u Službenom glasniku BiH

Izjavu Bakira Izetbegovića da je posle podnošenja zahteva za reviziju presude protiv Srbije spreman da pruži ruku i povuče prvi potez ka normalizaciji odnosa u BiH, Milorad Dodik ocenjuje kao licemernu i bezobraznu. Istovremeno, u RS je formiran pravni tim koji će pomoći u naporima Srpske i Srbije da zahtev za reviziju presude bude odbačen. Pravni tim je ustanovio da Odluka iz 2002. godine o davanju punomoćja Sakibu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Softiću nikada nije objavljena u Službenom glasniku BiH.
Nakon što je BiH duboko ušla u krizu iz koje niko ne vidi izlaz, bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović kaže da čeka da se strasti smire, da pruži ruku i povuče prvi potez ka normalizaciji odnosa.

"Razumem svoje kolege sa srpske strane u koaliciji, naravno da mora da bude reakcije sa njihove strene, ali njihova je reakcija preterana. Nadam se da će se ona smiriti jer bezrazložno je napuštati pozicije, gurati državu u krizu", rekao je Izetbegović.
Milorad Dodik odgovara: Ruku mogu da prihvatim samo ako odmah povuče zahtev za reviziju.
"Tu nije reč o dobroj volji Izetbegovića da se reši trenutna situacija, već o čistom licemerju. To je licemerje i bezobrazluk, koje je svojstveno takvim ljudima kao što je Bakir Izetbegović", rekao je Dodik.
I predsednica Vlade RS Željka Cvijanović smatra da je revizija presude opasna politička provokacija Bakira Izetbegovića.
"Važna je sednica RS koja će biti održana u ponedeljak. Očekujem od svih predstavnika da pokažemo da je potrebno jedinstvo i da se definiše određena platforma za postupanje predstavnika iz RS na nivou BiH", rekla je Cvijanovićeva.
Ključno pitanje sada je kako će funkcionisati vlasti u Sarajevu. Srpski predstavnici kažu da će raditi u tehničkom mandatu ali tako nešto ne poznaje izborni zakon.
Do sada su tehnički bili samo sazivi koji su nakon izbora ostajali da rade do formiranja novog Saveta ministara i nove parlamentarne većine. Kako će onda raditi u Sarajevu, trebalo bi da se sazna u ponedeljak na sednici Skupštine kada predlog bude izneo Savez za promjene.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.