Dodik najavio zakon o popisu, sarajevski ne priznaje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jun.2016, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik najavio zakon o popisu, sarajevski ne priznaje

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da danas objavljeni rezultata popisa u BiH pokazuje svu farsu koju BiH živi i poručio da Srpska ova rezultate neće ni prihvatiti ni objaviti, te najavio usvajanje zakona o popisu u RS.

Dodik je ocenio da se od BiH pravi potpuno iluzorna zemlja nastojanjima da se jedna istina koju forsiraju Bošnjaci, a koja njima odgovara, nametne i drugima.

"To >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je nešto što mora svima da bude jasno. Neshvatljiva je arogancija i nastojanje da se rezultati objave na ovaj način, uprkos jasnim stavovima Narodne skupštine i svih institucija Republike Srpske", naveo je Dodik, preneli su mediji u BiH.

To je, smatra on, učinjeno uz očiglednu asistenciju međunarodnog faktora u BiH koji je još jednom pokazao da je definitivno navijačka strana, a ne strana koja bi trebalo da ovde obezbedi objektivne i konsenzusom dogovorene procedure i, naravno, na osnovu toga i podatke.

On je naglasio da je veoma jasno da Republika Srpska neće priznati ovu vrstu popisa i neće ni objaviti te rezultate, jer su spekulativni.

"Iz ovoga smo videli sve i još jednom se potvrdila ta arogancija međunarodnog faktora i domaćih političkih faktora u Sarajevu koji su nastojali da na ovaj način ignorišu Republiku Srpsku", ocenio je predsednik Srpske.

On je naveo da su zaključci parlamenta Srpske veoma jasni i da, što se tiče popisa, Republika Srpska treba da ide svojim putem i objavi svoje rezultate.

"Mi ćemo veoma brzo održati novu sednicu Narodne skupštine i doneti zakon o popisu koji je neophodan da bi objavili svoje rezultate kojima mi raspolažemo. Tako da je ovo što su oni učinili u Sarajevu uzaludan posao, koji više šteti BiH nego što joj koristi. Ako neko hoće da BiH bude što je više moguće neuspešna zemlja, onda je ovo dokaz i povod da se tako nešto tvrdi", poručio je Dodik.

Prema zvaničnim podacima Popisa stanovništva iz 2013. godine, u Bosni i Hercegovini ima 3.531.159 stanovnika, od čega u Federaciji živi 2.219.220, u RS 1.228.423 i u Brčko Distriktu 83.516.

Kako je danas objavila Agencija za statistiku BiH podatke popisa od ukupnog broja stanovnika kao Bošnjaci izjasnilo se 50.11 odsto, kao Srbi 30.78 i kao Hrvati 15.43 odsto.

90

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.