Izvor: Blic, 28.Avg.2016, 10:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Visoki predstavnik i međunarodna zajednica se ponašaju kao “kabadahije”

Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, je rekao da Srpska ima pravo na referendum o Danu Republike i da bi bilo kakav pokušaj njegove suspenzije ili zabrane bio neprihvatljiv.

- Ustavni sud je stvoren 1996, a Republika Srpska 1992. godine – puno je pravnih apsurda. Kako neki organ koji je stvoren četiri godine poslije može da odlučuje šta je bilo četiri godine pre - pitao je Dodik.

On ističe >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da su prekršeni mnogi principi međunarodnog prava, a da se visoki predstavnik i međunarodna zajednica ponašaju kao “kabadahije” već duže vrieme.

- Mi se tome suprotstavljamo - rekao je predsednik Republike Srpske.

On dodaje da je ogroman pritisak međunarodnih faktora koji kažu “više nemate prava, to su pitanja o kojima se odlučuje na nivou BiH”.

- Ja pitam te Evropljane i Brisel kako je moguće da Mađarska ima referendum na pitanje ‘Da li prihvatate odluku Brisela da se rasporede izbeglice?’. Kakvi su to aršini da njima to važi, a nama ne važi. Usput, mi smo sastavni dio BiH, imamo pravo na svako pitanje koje se donosi ne samo u Republici Srpskoj, već i u BiH - rekao je Dodik.

On je konstatovao da je pravo Srpske da održi referendum o Danu Republike Srpske i da je činjenica da Ustavni sud nije ukinuo 9. januar, već naložio da Srpska prilagodi taj datum.

Pročitajte još:

- Mi upravo to prilagođavamo, idemo na referendum da pitamo narod na koji način želi da to prilagodimo. To je suština - rekao je Dodik.

On je dodao je da su “odjednom svi skočili” protiv referenduma i protiv prava Srpske.

Dodik je naveo da se nije desilo da narod izađe na referendum, a da se njegova volja ne poštuje, objasnivši da je zakonski rok od šest meseci da Narodna skupština Srpske donese određeni akt na bazi održanog referenduma.

- Ja verujem da će 9. januar ostati Dan Srpske - kaže Dodik.

Komentarišući kritike opozicije što se referendum održava sedam dana pre lokalnih izbora, Dodik ističe da njima ne smeta samo referendum.

- Nisam ja sam izabrao, svi su se složili da to bude 25. septembar. Ima nečeg što njima više smeta od datuma referenduma – smeta im postojanje vlasti - kaže Dodik i objašnjava da je potrebno najmanje dva do tri mjeseca da se, prema redovnoj proceduri, sprovedu sve aktivnosti oko i nakon referenduma.

RS neće ratovati, ali će se braniti

Odgovarajući na pitanje da li se plaši nestabilnosti na nivou BiH poslije referenduma, Dodik odgovara da je taj prostor trajno nestabilan.

- BiH je u političkom smislu promašena zemlja i ona nikada nije bila predmet stabilnosti - rekao je Dodik i dodao da je u prošlosti tamo bio najveći stepen intervencije međunarodne zajednice.

- U tom pogledu, sve ove retoričke pretnje prema Republici Srpskoj ili ugrožavanju mira u BiH nemaju realnu osnovu. Republika Srpska neće ratovati, ali budite sigurni da će se Republika Srpska braniti - poručio je Dodik.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.