Dodik: Referendum verovatno početkom septembra

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Jun.2015, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Referendum verovatno početkom septembra

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je danas u Banjaluci da bi referendum o radu Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine trebalo da bude održan, najverovatnije, u prvoj sedmici septembra.

Dodik je precizirao da je odlučeno da će biti upućena inicijativa za održavanje posebne sednice entitetskog parlamenta, na kojoj će se razmatrati, ili odlučivati o raspisivanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH.

Referendumsko pitanje o kojem će se >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << izjašnjavaju građani Srpske, potvrdio je Dodik, biće: "Da li podržavate neustavno i neovlašćeno nametnute zakone od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske".

"Naravno da očekujemo veliko ne", rekao je Dodik, nakon što je u Palati Republike održao sastanak sa predstavnicima vladajućih parlamentarnih stranaka u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Predstavnici parlamentarnih opozicionih stranaka nisu prisustvovali sastanku jer je, kako se navodi u zajedničkom saopštenju SDS-a, PDP-a i NDP-a, pitanje referenduma često zloupotrebljavano od Dodika i SNSD-a, prenosi Radiotelevizija Republike Srpske.

Dodik smatra da je pravosuđe prema Dejtonskom sporazumu u nadležnosti entiteta i da nije tačno da je ta nadležnost "oduvek pripadala BiH".

"BiH je protivpravno dobila Sud i Tužilaštvo odlukom visokog predstavnika, koja je bila i antiustavna i antidejtonska, a Ustavni sud BiH nije ustavotvorac", naveo je Dodik upitan da prokomentariše tvrdnju Ambasade SAD u BiH da su "državne pravosudne institucije predviđene Dejtonskim mirovnim sporazumom i potvrđene od Ustavnog suda BiH, te da je ova nadležnost oduvek pripadala državi".

Dodik je ponovio da se Republika Srpska snažno zalaže za nezavisno pravosuđe koje je "temelj svake demokratije" i poručio da RS ostaje privržena doslednom poštovanju Dejtonskog sporazuma, koji je, između ostalog, regulisao i ovu oblast.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dodik: Referendum verovatno početkom septembra

Izvor: RTS, 30.Jun.2015

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je u Banjaluci da bi referendum o radu Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine trebalo da bude održan najverovatnije u prvoj sedmici septembra. . Milorad Dodik je precizirao...

Nastavak na RTS...

Referendum u Srpskoj u septembru!

Izvor: Večernje novosti, 30.Jun.2015

REPUBLIKA Srpska trebalo bi da raspiše referendum o odlukama visokih predstavnika i Sudu i Tužilaštvu BiH već u prvoj sedmici septembra! Ovo je danas u Banjaluci potvrdio predsednik Srpske Milorad Dodik, posle sastanka sa premijerkom Željkom Cvijanović i predstavnicima partija vladajuće koalicije...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.