Dodik: Ime mandatara u nedelju, 30. novembra

Izvor: Press, 28.Nov.2014, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Ime mandatara u nedelju, 30. novembra

Predsednik RS Milorad Dodik najavio je da će ime mandatara za sastav nove vlade saopštiti u nedelju, 30. novembra, a lokalni mediji su do sada nezvanično pisali da će to biti dosadašnja premijerka Željka Cvijanović.
Dodik i danas nastavlja konsultacije oko sastava nove vlade koja će, kako se očekuje, biti formirana do 20. decembra, a danas će razgovarati sa predstavnicima nevladinog sektora, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << javlja RTRS.

Većinu u Skupštini od 44 poslanika ima Dodikova SNSD, sa koalicionim partnerima, DNS i SP, a i predstavnici Koalicije Domovina, koju je predvodio Ramiz Salkić, izrazili su na konsultacijama želju da učestvuju u radu nove Vlade RS.



Ali, to je danas demantovao "Demokratski front", članica te koalicije, koji je ocenio da je funkcioner SDA iz entiteta RS Ramiz Salkić neovlašćeno razgovarao sa Dodikom o navodnom ulasku "Domovine" u koaliciju sa SNSD.

"U DF-u smo svoj stav u okviru koalicije Domovina vezali za formiranje Saveta ministara BiH sa strankama iz Saveza za promene (opoziicija RS) i bilo kakvi pregovori sa većinom zasnovanom na kupljenim poslanicima nemaju našu podršku", prenosi agencija Fena.

Dodik je, međutim, ponovio da će novu skupštinsku većinu činiti više od 44 poslanika i odbacio tvrdnje opozicije o političkoj korupciji, odnosno "kupovini" poslanika.

On je za federalnu TV, kazao da nastojanje bošnjačkih političkih predstavnika da formiraju vlast na nivou BiH sa strankama iz opozicije u RS liči na situaciju iz Federacije BiH od pre četiri godine kada je, uz pomoć međunarodne zajednice, pokušano devastiranje izbornog pobednika - HDZ- BiH, što je rezultiralo zastojem u tom entitetu.

Mislim da je jasno da HDZ BiH i SNSD ostaju u čvrstom savezništvu i da pobednici na izborima u sva tri naroda treba da se okupe na državnom nivou, jer su jedini relevantni, poručio je.

Predsednik RS je najavio i mogućnost da Narodna skupština RS donese rezoluciju kojom se onemogućava glasanje na nivou BiH bez saglasnosti nadležnih organa Srpske.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.