Dodik: Donećemo zakon da opoziciji sudimo za izdaju

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Sep.2015, 20:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Donećemo zakon da opoziciji sudimo za izdaju

Predsednik Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je danas da će njegova stranka tražiti promenu krivičnog zakonodavstva kako bi mogla da pozove na odgovornost srpske predstavnike u zajedničkim institucijama BiH zbog "izdajništva, štetnih odluka po RS i nesaradnje sa institucijama RS".

On je posle sednice Predsedništva SNSD-a precizirao da će ta stranka razmotriti inicijativu da u krivično zakonodavstvo Republike >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Srpske bude uvedena odredba krivične odgovornosti za "rušenje nadležnosti RS i neovlašteno prenošenje njenih nadležnosti na bilo koji drugi nivo".

"Naravno da treba procesuirati i kazniti one koji vode izdajničke procese, jer naprosto nema drugog načina da ljudi postanu odgovorni za svoje mandate", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim rečima, takva inicijativa će biti pokrenuta zbog "izdajničke politike" koju vodi SDS na nivou BiH, a tražiće se da svako pitanje, koje se razmatra na državnom nivou, bude razmotreno u institucijama RS - Narodnoj skupštini ili Vladi.

Dodik je ocenio da delovanje SDS-a u institucijama BiH "sahranjuje šanse Republici Srpskoj za postojanje u dogledno vreme".

On dalje tvrdi da predstavnici Saveza za promene (SDS, PDP i NDP), koji su deo vlasti na državnom nivou, ne predstavljaju Republiku Srpsku, kao i da donose niz odluka koje nisu u interesu RS.

"Vidljivo je da politika Mladena Bosića i SDS-a nije samo izdajnička, nego veleizdajnička", rekao je Dodik.

To se, kako je naveo, moglo videti i na odlukama u vezi sa urušavanjem interesa aerodroma u Banjaluci u korist nekih drugih aerodroma koji nemaju takvu tehničku opremljenost.

Ministar spoljne trgovine i turizma Mirko Šarović, koji je kadar SDS, izjavio je ranije da uslove za kargo prevoz, osim aerodrome u Banjaluci, ima i aerodrome u Tuzli.

Dodik je SDS ponovo optužio da vodi politiku "podaništva" prema Bakiru Izetbegoviću i njegovog SDA.

Lider SNSD-a tvrdi da on nema nameru da sarađuje sa SDA, koja, kako je naveo, u kontinuitetu pokazuje loše namere prema Republici Srpskoj.

"SNSD i SDA nemaju saradnju, niti će je imati. Mogu se naći na nivoima vlasti i tamo zastupati svoje stavove, ali nikakvo političko partnerstvo ne dolazi u obzir", kazao je Dodik.

Dodik je ponovio da Glavni odbor SNSD ne prihvata bilo kakvo učešće u zajedničkim institucijama BiH u ovakvom rasporedu političkih snaga, dodavši da će ako budu učestvovali u radu Saveta miistara tamo biti kao "nesumnjiv autoritet i predstavnik Republike Srpske".
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.