Ugašeno 830 preduzeća za 14 godina

Izvor: juGmedia, 04.Maj.2015, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugašeno 830 preduzeća za 14 godina

LESKOVAC – Za 14 godina na teritoriji Leskovca ugašeno je 830 velikih, srednjih i malih preduzeća, kao i zanatskih zadruga i radnji, čija je imovina prešla u ruke države i sada propada.

Ovim istraživanjem bavi se pomoćnik leskovačkog gradonačelnika Zoran Janković.

„Reč je o na desetine objekata među kojima ima i očuvanih proizvodnih hala. U ovom trenutku nemamo celokupnu evidenciju jer podataka o objektima i imovini nema ni u Agenciji za imovinu >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << Republike Srbije, kao ni u Poreskoj upravi ni u Privrednom sudu“, kaže Janković, koji pokušava da naprvi spisak svih dobara ugašenih firmi.

Kada spisak bude kompletiran, lokalna samoprava će zatražiti od republičkih vlasti da raspolaže tim dobrima.

„Cilj je da se ti objekti ponude potencijalnim investitorima“, veli Janković.

Oko 90 posto nestalih preduzeća nije upisvalo imovinu ni u katastarske knjige nepokretnosti, izbegavajući na taj način plaćanje poreza na imovinu, a poseban probelm predstavljaju preduzeća nestala putem automatskog stečaja.

„Prinuđeni smo da zovemo bivše direktore kako bi po sećanju kazali čime je sve firma raspolagala, a do njih dolazimo na osnovu matičnog broja iz biračkih spiskova“, dodaje Janković.

Tako je, na primer, otkriveno da je Zanatska zadruga „Vučje“ raspolagala sa dvema halama koje sada zvrje prazne, zatim, sa tri zgrade na fudbalskom stadionu i ruiniranom ciglanom.

I zantaska zadruga Dubočica je u svom posedu imala magacin u Priboju, otkupnu stanicu u Južnomoravskih brigada upravnu zgradu kod Meteorološke stanice i još jedan magacin u Šišincu. Sa sličnom imovinom raspolagala je i zantska zadruga Pečenjevce.

(Kraj) mil
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.