BBC ga promoviše kao arhitektonsko čudo, a mi tamo teramo stoku na ispašu

Izvor: juGmedia, 26.Jul.2017, 10:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BBC ga promoviše kao arhitektonsko čudo, a mi tamo teramo stoku na ispašu

Lokalne vlasti su još pre dve godine tvrdile da če sa rekonstrukcijom celog Spomen parka, najstarijeg u Leskovcu, krenuti u prošloj godini, ali od tog obećanja – ništa.

Ovo zdanje sa spomenikom “Boginjom pobede” u centru, koga je britanski „BBC” uvrstio u deset najčudesnijih arhitektonskih struktura, prepušten je zubu vremena, a trenutno služi kao mesto za ispašu krava.

Niko nije zaboravio >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << kako istorijski, tako i sentimentalni značaj ovog parka. Ipak, potebno je dosta sredstava da se on privde nameni. Po gruboj proceni, oživljavanje „Šumske boginje” koštaće grad preko 2 miliona dinara“, tvrdi direktor JB Urbanizam i izgradnja Milenko Milenković.

FASCINIRAO JAPANCE

I tako napušten, nakon što je uvršten na BBC-evu listu arhitektonskih čuda, na meti je turista.

Skoro smo imali posetu japanskih turista u gradu. Naravno, svi oji dođu žele najpre da posete Caričin grad, ali se u Leskovcu upute pravo u Spomen park i svakoga fascinira taj spomenik, ali i naša nebriga o njemu“, komentariše za Jugmediu jedan d kustosa Narodnog muzeja koji zahteva anonimnost.

OVO JE SRBIJA

Leskovčani ipak ogorčeni što je ovaj, možda nekada i najlepši park u gradu, zapušten.

Marko (33): Spomen park je, kao i mnogo što-šta drugo, u takvom stanju zato što ta država nema i ne sprovodi zakone. Zato što državne institucije koje se finansiraju i isplaćuju plate zaposlenima ( građani Srbije ih plaćaju) ne kose, uređuju, održavaju taj arheološki biser. Zato što mora da postoji hijerarhija u društvu , u preduzeću i da se slede propisi. Da šef nadgleda radnike. Da šefa kontroliše direktor. Da se kazne preduzeća koja ne rade svoj posao. Ali treba imati ideje, odlučnost, volju i želju, agilne ljude na pravim pozicijama da upregnu!!! Zato je državna odgovornost najveća, ali ne umanjuje individualnu krivicu ljudi koji ne žele da imaju nešto vredno. Srediti i otvoriti radno mesto čuvara koji će biti edukovan o tom spomeniku i čuvaće ali i nekom prolazniku napomenuti šta je to.

Stevan (28): U gradu gde je normalno voziti motor po parku, parkirati kola gde stigneš, bacati smeće na svakom koraku, pijančiti na dečijem igralištu vi se brinete za krave? Nažalost, mi smo u ovom gradu najgori kad sve to dozvoljavamo.

Petar (34): Drago mi je da je ovo snimljeno, da konačno apliciramo za status palanke, realno nam i pripada… Krave na TV, krave i oko spomenika to je Srbija.

Dragan Marinković

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.