Slab odziv građana

Izvor: Cafe.ba, 11.Dec.2014, 18:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slab odziv građana

SRBAC - Odziv građana za legalizaciju bespravno podignutih objekata na području opštine Srbac veoma je slab, pa bi do kraja isteka zakonskog roka, 24. maja naredne godine, trebalo da iskoriste pogodnosti koje imaju, ističu u opštinskom Odjeljenju za prostorno uređenje i stambeno-komunalne djelatnosti.

Načelnik Odjeljenja Zoran Đurić rekao je da je u posljednjih 40 godina nelegalno podignuto više od 2.000 objekata.

Troškovi za legalizaciju jednog stambenog objekta >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << površine do 150 metara kvadratnih dok traje akcija legalizacije iznose od 1.000 do 1.500 maraka zavisno od građevinske zone.

Prema podacima nadležnog odjeljenja, u prvoj i drugoj gradskoj zoni objekti su uglavnom legalno podignuti, ali je veliki problem u prigradskim i seoskim naseljima.

Đurić je istakao da je u velikoj zabludi svako ko misli da objekte i dalje može da gradi bez građevinske dozvole.

"Oni koji podnesu zahtjeve do 24. maja stiču pravo na određene povlastice kao što je plaćanje u ratama, smanjenje troškova za višečlane porodice, boračke kategorije, socijalno-ugrožena lica i slično", rekao je Đurić.

On je naveo da posebno zabrinjava pasivnost fizičkih lica dok je kod pravnih lica situacija povoljnija.

"Moram da izrazim nezadovoljstvo pasivnim ponašanjem velikog broja domaćinstava u kojima se nalaze stambeni i drugi objekti, bez građevinske dozvole. Opštinska uprava u više navrata upućivala je javne pozive pravnim i fizičkim licima da pristupe legalizaciji", rekao je Đurić.

On je naveo da je ove godine zahtjeve za legalizaciju kolektivno podnijelo 60 vlasnika peradarskih farmi koji će zbog toga imati umanjene troškove.

"Za dobijanje ekološke i građevinske dozvole i drugih potrebnih papira za jednu farmu, kapaciteta 12.000 tovnih pilića, trebalo bi platiti oko 12.000 KM. Kada veći broj vlasnika objekata podnese kolektivni zahtjev, prema odluci lokalne vlasti, troškovi iznose oko 4.000 KM", rekao je Đurić.

Đurić je pozvao vlasnike objekata da poštuju Zakon o legalizaciji.
Pogledaj vesti o: Legalizacija objekata

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.