Protestna proba kod gradonačelnika

Izvor: Politika, 06.Okt.2011, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protestna proba kod gradonačelnika

Kada dobijemo novac sa kojim raspolažemo iz gradske kase, odnosno budžeta, prioritet su plate, zatim održavanje zgrada, a ostatak sredstava ide za programe kaže Vesna Marjanović povodom protesta glumaca pozorišta „Boško Buha”

Glumačka ekipa predstave „Svojta” autora Nebojše Romčevića, u režiji Nikole Zavišića, umesto na sceni matičnog pozorišta „Boško Buha” održala je prekjuče javnu probu ispred beogradskog Sekretarijata za kulturu, u Ulici kraljice >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Marije, u znak protesta što nisu dobili obećani novac za pomenutu predstavu. Među nezadovoljnim glumica bili su: Andrija Milošević, Goran Jevtić, Bojana Ordinačev, Milorad Mandić Manda, Nada Macanković, kao i reditelj Nikola Zavišić.

– Rad na predstavi „Svojta” smo počeli, ali na zgarištu obećanja. Bili smo očajni jer nam od aprila obećavaju novac za predstavu. Nervira nas odnos kao da smo poslednja rupa na svirali, što generalno govori o odnosu naše države prema kulturi. Svi znamo da je tako, da će tako i ostati, ali nije loše da svi znaju da postojimo. Nismo previše optimistični da ćemo uspeti da nešto uradimo, ali ja konkretno znam da mi je baš lepo da odem u prirodu i radim svoj posao tako da se sapliću o mene oni koji bi trebalo da nam pomognu – rekao je juče revoltirani Nikola Zavišić, uz napomenu da će ukoliko se problem ne reši novu probu održati u ponedeljak ispred kabineta gradonačelnika Dragana Đilasa.

Novonastalu situaciju povodom finansijskih problema sa kojima se bore akteri predstave „Svojta” komentarisao je i Boško Đorđević, direktor pozorišta „Boško Buša”:

– Kao direktor podržavam protest glumaca, jer shvatam njihovu muku. Čitavu probu predstave „Svojta” održali su ispred Sekretarijata za kulturu jer nisu znali kako da skrenu pažnju na sebe. To je jednostavno deo stalnog problema na koji ukazujemo – u vezi sa finansiranjem pozorišta. Ovo je bilo šarmantno skretanje pažnje na pozorišne umetnike koje je već urodilo plodom jer u ponedeljak imamo sastanak sa čelnicima Sekretarijata za kulturu.

Vesna Marjanović, članica Gradskog veća za kulturu, potvrdila nam je juče da će sa upravom i glumcima pozorišta „Boško Buha” održati sastanak u ponedeljak:

– Nije tačna tvrdnja da pozorišta nisu dobila ni dinara. Priliv novca za ovaj mesec u budžetu bio je ograničen. Morali smo da isplatimo veliku sumu novca za doprinose, što je istrošilo našu kvotu. U ponedeljak ćemo videti kako ovi glumci mogu da nastave da rade. Da budem precizna: kada dobijemo novac sa kojim raspolažemo iz gradske kase, odnosno budžeta, prioritet su plate, zatim održavanje zgrada, a ostatak sredstava ide za programe.

B. G. T.

objavljeno: 07.10.2011.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Andrija Milošević: Hoćemo naše pare!

Izvor: S media, 07.Okt.2011, 10:53

Poznati glumci među kojima je bio i Andrija Milošević 5. oktobra su protestvovali ispred zgrade Sekretarijata za kulturu...Od glumaca koji su se pridružili protestu bili su: Andrija Milošević , Milorad Mandić Manda, Nada Macanković, Goran Jevtić. Svi oni su protestovali jer im nisu odobrena...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.