Obnovljene grobnice u Timbuktuu

Izvor: Akter, 19.Jul.2015, 14:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obnovljene grobnice u Timbuktuu

U Timbuktuu su danas otvoreni obnovljeni mauzoleji muslimanskih svetaca pod zaštitom Uneska, a koje su 2012. uništili islamski ekstremisti

Zvaničnici Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) i ministarstva kulture Malija danas su otvorili 14 rekonstruisanih mauzoleja.

Unesko je danas saopštio da je obnova trajala više od godinu dana i daje poštala 500.000 dolara.

Ekstremisti povezani s Al Kaidom, koji su 2012. upali u Timbuktuu spomenike >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << uništavali sekirama.

Francuska je pokrenula vojnu intervenciju u Maliju početkom 2013. kako bi se zaustavilo napredovanje radikalnih islamista.

Kada su ekstremisti napustili Timbuktu, od mauzoleja su ostale samo gomile blata.

Timbuktu, poznat i kao "grad 333 sveca", osnovali su Tuarezi u 11. i 12. veku i predstavlja veliki intelektualni islamski centar poznat po svojoj posebnoj arhitekturi.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Obnovljene grobnice u Timbuktuu

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Jul.2015

U Timbuktuu su danas otvoreni obnovljeni mauzoleji muslimanskih svetaca pod zaštitom Uneska, a koje su 2012. uništili islamski ekstremisti...Zvaničnici Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) i ministarstva kulture Malija danas su otvorili 14 rekonstruisanih mauzoleja...Unesko je...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.