Nova oštećenja u manastiru u selu Binač na Kosovu

Izvor: RTS, 24.Jul.2016, 20:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova oštećenja u manastiru u selu Binač na Kosovu

Grupa od 20 Srba na koju su ispaljena dva rafala dok su radili u porti manastira Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u selu Binča vratila se da završi čišćenje i tu zatekla polomljen časni presto.
Na ostacima crkve zatekli su pobacano kamenje i granje i nanovo oskrnavljen i bačen ranije polomljeni i oštećeni časni presto.

Slučaj su prijavili policiji, koja je na lice mesta izašla sa Srbima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i lokalnim sveštenikom.
Posle jučerašnjeg oružanog napada u kome niko nije povređen, kosovska policija je insistirala da Srbi daju izjave u stanici policije, što su oni i učinili.
"Prema nama u stanici policije su se odnosili korektno, ali je bilo komentara da se radi o pucnjavi koja se čula sa seoske svadbe" rekli su za agenciju Beta.
Ističu da uprkos tome što im je juče rečeno da će javni tužilac pokrenuti istragu, ista nije pokrenuta usled nedostatka dokaza i izjava svedoka i lokalnih meštana koji nisu čuli nikakvu pucnjavu.
Tri dana pre početka čišćenja manastirske porte Srbi su podneli zahtev kosovskoj policiji u Vitini i tražili da ih ona obezbeđuju.
U tom manastiru, veoma poštovanom među Srbima, 16 godina unazad na ostacima crkve Svetog arhanđela Gavrila na dan manastirske slave, 26. jula se služi liturgija i dolaze Srbi sa svih strana.
Od 1963. godine manastir je upisan u registar spomenika kulture Srbije.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

OSKRNAVLJENA SRPSKA CRKVA, UNIŠTEN I ČASNI PRESTO: Posle oružanog napada na Srbe, još jedan incident na Kosovu

Izvor: Telegraf.rs, 24.Jul.2016

Srbi na koje su juče nepoznate osobe izvršile oružani napad ispaljivanjem rafala iz automatskog oružja u selu Binča, opština Vitina dok su čistili manastirsku portu, pripremajući je za predstojeći praznik Sabor Sv Arhangela Gavrila, manastirsku slavu, danas su se vratili da završe čišćenje...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.