ISTORIJSKA POSETA Rama:Albanci i Srbi kao Nemačka posle Drugog svetskog rata

Izvor: Blic, 27.Maj.2015, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ISTORIJSKA POSETA Rama:Albanci i Srbi kao Nemačka posle Drugog svetskog rata

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas pre podne u Tiranu, u dvodnevnu posetu Albaniji, prvu jednog srpskog premijera u istoriji, i to u trenutku delikatnih odnosa dve zemlje, ali i u svetlu činjenice da je članstvo u EU strateški cilj i Beograda i Tirane.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se po dolasku u Tiranu sa albanskim premijerom Edijem Ramom. Vučiću je ispred palate, u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kojoj se održavaju zvanični razgovori, priređen svečani doček, uz intoniranje himni dve države i smotru garde, a dočekao ga je Rama.

Susret dva premijera u palati Brigada je drugi bilateralni susret Vučića i Rame, ali je reč o prvoj u istoriji poseti jednog predsednika Vlade Srbije albanskoj prestonici.

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da se danas pruža mogućnost Albancima i Srbima da za dobrobit svojih zemalja i čitavog regiona urade ono što su Nemci uradili za sebe posle Drugog svetskog rata.

Rama je to rekao u zajedničkom obraćanju novinarima sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Rama je srpskom premijeru poželeo dobrodošlicu, istakao da se nada da će ostaviti dobar utisak na njega i da će posle toga Vučić moći svojim sunarodnicima da kažže da mogu slobodno da dolaze u Albaniju, narodčito u vreme leta.

"To što imamo različite stavove oko nekih stvari ne znači da nismo svesni činjenice da dve zemlje igraju značajnu ulogu u očuvanja mira", rekao je Rama.

On je rekao da veruje da će zajedno uspeti da unaprede odnose i dalje sprovode agendu za region bez granica, te da će doprineti uklanjanju barijera u trgovini, kulturi i nauci.

"Nadam se da ćemo zajedno krenuti dalje na putu ka EU", rekao je Rama.

"Imamo mnogo toga zajedničkog što može da doprinese napretku naših zemalja", rekao je albanski premijer.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić očekuje danas u Tirani važžne, nada se i produktivne sastanke u Tirani.

VIDEO > Intoniranje srpske himne ispred palate "Brigada" u Tirani:

Premijer je to naveo na svom Tviter nalogu, po dolasku u Tiranu.

"Stigli u Tiranu, gde nas u naredna dva dana očekuje mnogo važnih i, nadam se, produktivnih sastanaka", naveo je Vučić na Tviteru.

Niko Peljesi, zamenik premijera Edija Rame dočekao je premijera Srnije Aleksanda Vučića nešto pre 11 časova na aerodromu u Tiranu.

Vučić je, uoči posete, tokom koje će se sastati sa svojim albanskim kolegom Edijem Ramom i drugim najvišim zvaničnicima, kao i sa predstavnicima udruženja Srba u Albaniji, poručio da Srbija želi dobre odnose sa Tiranom, što će doprineti celokupnoj stabilnosti na zapadnom Balkanu.

Premijer Srbije je višŠe puta istakao da stabilnost na Balkanu znači i da Srbija ne može da prihvati ideju "velike Albanije".

"Srbija želi dobre odnose i bolju komunikaciju sa Albanijom, razvoj infrastrukturnih projekata, izgradnju puteva i pruga, povezivanje Srbije sa Albanijom auto-putem Niš-Priština-Tirana", najavio je premijer.

Srbija takođe želi uspostavljanje modernih železnica sa Skadrom i Tiranom, bolju ekonomsku saradnju jer smatra da će povezivanje poslovnih ljudi, ali i privrednih komora doneti dobro i jednima i drugima, dodao je premijer.

Nakon ceremonije svečanog dočeka, premijer Vučić će se sastati sa premijerom Ramom, predsednikom Bujarijem Nišanijem, zatim predsednikom Parlamenta Iljirom Metom i gradonačelnikom Tirane Ljuljzimom Bašom.

Prvi dan posete premijer Vučić završiće susretom sa predstavnicima udruženja Srba u Albaniji.

Tokom drugog dana posete predviđeno je učešće premijera Vučića na Ekonomskom forumu "Vienna Economic Forum - Tirana Talks 2015", na kome će prisustvovati i premijeri iz regiona.

Sa premijerom u Tiranu putuje i potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Vučićeva poseta Tirani je u medijima već označena kao istorijska, a prate je bezbednosne mere podignute na najviši stepen.

Kontrola se obavlja sa kopna i iz vazduha, uz učešće pripadnika svih bezbednosnih služžbi.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.