Na trijenalu 122 dela od 57 autora iz 16 zemalja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Okt.2016, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na trijenalu 122 dela od 57 autora iz 16 zemalja

Na prvom Međunarodnom trijenalu naivne i marginalne umetnosti, koji će biti održan u Jagodini krajem oktobra, biće izložena 122 dela od 57 autora iz 16 zemalja sveta, rečeno je danas Tanjugu.

Tu izložbu organizuje Muzej naivne i marginalne umetnosti (MNMU) u Jagodini, a na konkurs za trijenale prispelo je 480 radova od 109 autora iz 20 zemalja sveta,

Dela za izložbu odabrao je šestočlani međunarodni stručni žiri na čelu sa Martine Lusardy (Halle Saint Pierre) >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iz Pariza, izjavila je direktorica MNMU Nina Krstić.

U žiriju su bili stručnjaci za ovu vrstu umetnosti iz Londona John Maizels i Moskve Vladimir Abakumov, kustosi MNMU Marica Vračević i Ivana Jovanović.

Kristić, koja je bila i član žirija, navela je da je reč o odabranim delima autora iz Srbije, Austrije, Bugarske, Brazila, Danske, Francuske, Indonezije, Irana, Italije, Japana, Nemačke, SAD, Slovenije, Švajcarske, Španije i Rusije.

Izložba odabranih dela biće upriličena 28. oktobra u 19 sati u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić" u Beogradu.

Na izložbi će biti uručene nagrade i priznanja najuspešnijim umetnicima, a izložbu će pratiti projekcija film o Savi Sekuliću reditelja Slobodana D. Pešića.

Muzej naivne i marginalne umetnosti - ustanova kulture od nacionalnog značaja, više od četiri decenije okuplja neakademske umetnike i organizuje izložbe ovakvog tipa.

Prvo su to bili anali, pa dugo godine bijenale, a od ove godine trijenale, objasnila je Krstić.

Ovakve manifestacije, a u mnogim zemljama ne postoje institucije poput MNMU, prilika su brojnim umetnicima "da svoje originalne likovne misli ispolje u punom sjaju i izađu iz anonimnosti".
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.