20. oktobar  2016. 20.40  | Izvor: Tanjug

Na trijenalu 122 dela od 57 autora iz 16 zemalja

JAGODINA -

Na prvom Međunarodnom trijenalu naivne i marginalne umetnosti, koji će biti održan u Jagodini krajem oktobra, biće izložena 122 dela od 57 autora iz 16 zemalja sveta, rečeno je danas Tanjugu.

Tu izložbu organizuje Muzej naivne i marginalne umetnosti (MNMU) u Jagodini, a na konkurs za trijenale prispelo je 480 radova od 109 autora iz 20 zemalja sveta,

Dela za izložbu odabrao je šestočlani međunarodni stručni žiri na čelu sa Martine Lusardy ( Halle Saint Pierre ) iz Pariza, izjavila je direktorica MNMU Nina Krstić.

U žiriju su bili stručnjaci za ovu vrstu umetnosti iz Londona John Maizels i Moskve Vladimir Abakumov, kustosi MNMU Marica Vračević i Ivana Jovanović.

Kristić, koja je bila i član žirija, navela je da je reč o odabranim delima autora iz Srbije, Austrije, Bugarske, Brazila, Danske, Francuske, Indonezije, Irana, Italije, Japana, Nemačke, SAD, Slovenije, Švajcarske, Španije i Rusije.

Izložba odabranih dela biće upriličena 28. oktobra u 19 sati u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić" u Beogradu.

Na izložbi će biti uručene nagrade i priznanja najuspešnijim umetnicima, a izložbu će pratiti projekcija film o Savi Sekuliću reditelja Slobodana D. Pešića.

Muzej naivne i marginalne umetnosti - ustanova kulture od nacionalnog značaja, više od četiri decenije okuplja neakademske umetnike i organizuje izložbe ovakvog tipa.

Prvo su to bili anali, pa dugo godine bijenale, a od ove godine trijenale, objasnila je Krstić.

Ovakve manifestacije, a u mnogim zemljama ne postoje institucije poput MNMU, prilika su brojnim umetnicima "da svoje originalne likovne misli ispolje u punom sjaju i izađu iz anonimnosti".

Tagovi
Srodne vesti