TRI KLJUČNA SASTOJKA Opozicija smislila RECEPT ZA USPEH na beogradskim izborima

Izvor: Blic, 27.Jul.2017, 07:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TRI KLJUČNA SASTOJKA Opozicija smislila RECEPT ZA USPEH na beogradskim izborima

Direktan kontakt sa građanima, rad na terenu i program za glavni grad su tri osnovne stvari koje su, po mišljenju opozicije, "recept" koji će im pomoći da ostvare što bolji rezultat na beogradskim izborima.

U iščekivanju izbora, neke od stranaka opozicije shvataju da moraju da "pospreme svoja dvorišta" ako žele bilo kakav uspeh, pa su se, kako navode, dale u reorganizaciju, osmišljavanje najboljih rešenja i vizija za grad, pa i formiranje štabova.

Sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << druge strane, ima i nešto drugačijih mišljenja, a neke partije i dalje polemišu o broju kolona i ujedinjenju opozicije. Njima se, izgleda, čini da su dobre baš onakve kakve jesu, i kao da nemaju nameru da bilo šta menjaju, već se oslanjaju na ukrupnjavanje opozicije kao jedine šanse za ostvarenje što boljeg rezultata. One upravo u tome vide nadu za “početak kraja” aktuelne vlasti.

DS: Izborni štab i "čuvari kutija"

Demokratska stranka (DS) već je zavšila formiranje izbornog štaba za Beograd, kako bi spremno dočekala gradske izbore, koji bi trebalo da se održe najkasnije na proleće sledeće godine. Kako navode, trenutno rade i na pripremi spiskova “čuvara kutija”.

- Naših 4.000 kontrolora biće potpuno spremno na 1.184 biračka mesta u glavnom gradu, kako ni na jedan način ne bo moglo da dođe do prekrajanja izborne volje Beograđana. Verujemo da je ključna terenska kampanja, i to je ono što ćemo raditi. Pokucaćemo na svaka vrata i predstavićemo naš plan kako da grad opet počne da funkcioniše - kaže za “Blic” predsednik beogradskig odbora DS Balša Božović.

Kaže i da svi akteri opozicije treba da shvate ozbiljnost situacije i pokažu odgovornost prema građanima tako što će saslušati i razumeti šta oni od njih očekuju.

Janković: Verni sebi

Lider Pokreta Slobodni građani Srbije Saša Janković kaže za “Blic” da je organizaciji koju predvodi potrebno da ostane verna sebi, i da u “uslovima medijske blokade i linča dopremo do što više ljudi, a oni će se prepoznati u Pokretu”.

- Za opoziciju je najbitnije da spreči krađu poput one na predsedničkim izborima - rekao je Janković.

DJB: Od čoveka do čoveka

Rad na terenu je “ključ” i za Pokret “Dosta je bilo”. Kako navode, DJB “jedini ima program za Beograd u 20 tačaka, šta ćemo konkretno uraditi ako dobijemo poverenje Beograđana”.

- Kampanja koju spremamo je od čoveka do čoveka - ističu u DJB, i navode da bi ozbiljni politički akteri koji mogu samostalno da izađu na izbore, trebalo da formiraju svoje kolone, istaknu principe, program i ljude.

To je, prema njihovom viđenju, jedina pobednička strategija koja otvara prostor da se kolone dogovore oko zajedničkih principa, programa i liste.

Dveri: Terenski rad

Terenski rad i program za Beograd je ono čime će se baviti i Dveri.

- Osim češćeg izlaska među građane, od septembra ćemo prezentovati i program “Za Beograd - porodični grad”. Sve ostalo, uključujući kadrovska rešenje i mogućnost saradnje sa opozicionim strankama, redovne su teme kojima će se baviti stranački organi - kažu u Pokretu Dveri, gde navode da opozicija treba da ima jedinstven nastup i stav “u svemu što nas objedinjava, pre svega u sticanju fer i poštenih izbornih uslova, slobode medija i smeni bahate naprednjačke vlasti”.

Jeremić: Borba protiv siromaštva

Predsednički kandidat Vuk Jeremić osnivanje stranke planira za jesen, sa idejom izlaska na beogradske izbore. Kako za “Blic” navodi njegov saradnik Nikola Jovanović, prioritet njihove političke organizacije biće borba protiv siromaštva i oživljavanje ekonomskog života u Beogradu.

- Prestonica treba da bude motor razvoja cele Srbije i front gde počinju sveobuhvatne promene - kaže Jovanović, istakavši da opozicija treba na sledeće izbore da izađe u jednoj koloni, sa jedinstvenim programom borbe peoriv siromaštva i ubrzanog razvoja glavnog grada.

SDS: Zajednički nastup

U SDS-u za saada je tema dogovor o zajedničkom nastupu na izborima, i da u tom pravcu vode razgovore.

- Insistiramo na dogovoru stranaka građanske demokratske opozicije o zajedničkom nastupu, što smo radili i na prošlim i predsedničkim i parlamentarnim. Ovi izbori su nova šansa - kaže Konstantin Samofalov iz SDS-a.

DSS: Novi tim i novi program

Predsednik DSS Miloš Jovanović navodi da je ova stranka već formirala novo rukovodstvo u Beogradu, ali i program.

- Napravili smo program novog DSS za Beograd koji ćemo predstaviti tokom septembra, i ponuditi ga građanima - kaže on za "Blic".

Kako navodi, stranka na čijem je čelu može da razgovara sa skoro celokupnom opozicijom, “da vidmo gde se slažemo, a gde ne, sa kim i šta možemo popraviti”.

(Lana Gedošević)
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.