Si-En-En o izborima u Francuskoj: Ako Le Pen osvoji izbore SVE OPCIJE ĆE BITI U IGRI

Izvor: Blic, 23.Apr.2017, 08:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Si-En-En o izborima u Francuskoj: Ako Le Pen osvoji izbore SVE OPCIJE ĆE BITI U IGRI

Francuska izborna kampanja bila je propraćena skandalima i iznenađenjima, piše CNN i ocenjuje da će, ako kandidatkinja ultradesničarskog Nacionalnog fronta Marin le Pen bude izabrana na predsedničku funkciju, "sve opcije biti na stolu".

U godini nakon britanske odluke o izlasku iz Evropske unije i pobede Donalda Trampa na izborima u SAD, jedan kandidat dominirao je medijskim naslovima - desničarka Marin Le Pen, napominje CNN.

Njena partija Nacionalni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << front ima dugu istoriju evroskepticizma. U poslednje vreme Le Penova je pokušala da ublaži svoju sliku i poziciju svoje partije po pitanju francuske budućnosti u EU.

U jednom trenutku, Nacionalni front se zalagao i za napuštanje evra, a onda je nedavno rekla da bi organizovala referendum o pitanju valute.

Najnovije, navela je da bi pokušala da ponovo ugovori članstvo Francuske u EU, a ako to propadne, održala bi referendum.

Čak i ako postane predsednica, piše CNN, Le Penova bi mudro trebalo da šampanjac zadrži u flaši još neko vreme.

"Teško da će osvojiti većinu na parlamentarnim izborima zakazanim za 11. jun, a onda bi imala vladu desnog centra koja bi joj stajala na putu da održi referendum", navodi CNN.

Ako bi Francuzi glasali da zadrže evro, što bi se verovatno i desilo ako se veruje anketama, Le Penova bi odstupila. Ako bi većina izglasala da napusti EU i evrozonu, zapravo bi to bilo ilegalno jer u Ustavu piše "Republika je deo EU", tako da bi to zahtevalo i promenu Ustava.

"Ako Le Penova bude izabrana sve će biti na stolu", navodi CNN.

Stvari bi postale ozbiljne i za Šengen. Evropska komisija je već potezala mogućnost ukidanja Šengena, ali granična kontrola, sa svim gužvama koje bi nastale, napravile bi veliku ekonomsku štetu.

Ipak, i njen protivkandidat Žan-Lik Melanšon bi takođe nove pregovore sa EU, kao i referendum ako ne dobije ono što želi.

Nije ni čudo, piše CNN, što je nemački ministar finansija Volfgang Šojble mogućnost druge runde u kojoj su Le Penova i Melanšon nazvao "noćnom morom".

Ako Le Penova bude osujećena, politički establišment u Briselu bi mogao da odahne.

"Međutim, postaje jasno da bez obzira da li pobedi ili ne, njena kampanja je pokazala da će bilo kakvo slavlje kratko trajati", zaključuje CNN, prenosi B92.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.