RIK usvojio odluku o formiranju 161 radnog tela

Izvor: RTS, 16.Mar.2017, 00:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RIK usvojio odluku o formiranju 161 radnog tela

Republička izborna komisija Srbije usvojila je odluku o formiranju 161 radnog tela RIK-a pri lokalnim samoupravama za aprilske predsedničke izbore, a naknadno treba da bude odlučeno o još pet članova tih radnih tela koje stranke treba kasnije da dostave.
Odbijen je prigovor Vladimira Gvozdenovića na Uputstvo o sprovođenju izbora u kojim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se ukazuje da prema važećim pravilima, ako dođe do naknadne ispravke prvog primerka zapisnika o radu biračkog odbora koji se nalazi u RIK-u, građani sa tog biračkog mesta i predlagači predsedničkih kandidata o tome ne znaju ništa i nemaju mogućnost da saznaju za ispravku do momenta objavljivanja konačnih rezultata izbora.

Kako je rečeno, to znači da ako ima naknadnih izmena u sadržaju zapisnika, nosioci izbornih lista više ne poseduju kopiju prvobitnih zapisnika.
Ovaj prigovor je odbijen kao neblagovremen, a predstavnica tima Saše Janovića, Vesna Rakić Vodinelić, zatražila je autentično tumačenje tog člana Uputstva o radu RIK-a ili njegovu izmenu.
Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević obećao je da ništa neće ostati nerazjašnjeno i da će to biti naknadno razmotreno.
Nije ni uzet u razmatranje zahtev predstavnika pokreta Dosta je bilo, Vojina Biljića, da potpredsednica RIK-a Željka Radeta bude udaljena sa sednice, jer joj je večeras ponovo zazvonio mobilni telefon, što nije bilo prvi put u ovom sazivu RIK-a, što je izazvalo negodovanje.
Pojedini članova RIK-a su tražili da Radeta bude udaljena sa sednice, smatrajući da ona korišćenjem mobilnog telefona tokom zasedanja izražava nepoštovanje RIK-a.
RIK je večeras odbio da proglasi Predraga Vučetića za kandidata na aprilskim izborima za predsednika Srbije.
Republička izborna komisija je oko 23.25 časova završila sednicu, a u četvrtak će razmotriti način da se omogući glasanje građanima koji imaju stare lične karte i potvrdu o tome da su podneli zahtev za izdavanje novih.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.