Otvorena biračka mesta za izbore nacionalnih saveta manjina

Izvor: Blic, 26.Okt.2014, 10:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena biračka mesta za izbore nacionalnih saveta manjina

U Srbiji se održavaju izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina, a birači koji svoje savete biraju na neposrednim izborima moća će da glasaju na 881 mestu koja su otvorena jutros od sedam sati. Pravo da glasa ima 456.444 birača upisanih u poseban birački spisak.

Republička izborna komisija proglasila je 82 liste za izbor 17 nacionalnih saveta nacionalnih manjina koje su ostvarile pravo da svoje savete biraju na neposrednim izborima, a registrovano je 313 elektorskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prijava za izbor nacionalnih saveta Makedonaca, Hrvata i Crnogoraca koji će savete biratu putem elektorske skupstine.

Za elektorske izbore upisano je 32.775 birača, a za crnogorsku elektorsku skupsti prijavljeno i verifikovano 97 elektora, za hrvatsku 132 i za makedonsku 84.

Inače najveći broj lista za neposredne izbore imaju pripadnici romske zajednice, čak 10, slede Bunjevaci - sa devet, dok je za izbor rumunskog i rusinskog saveta proglaššeno po sedam lista.

Po pet lista imaju pripadnici Albanaca, Grka, Slovaka i Ukrajinaca, dok će Mađari, Nemci, Aškalije, Bugari i Vlasi svoje predstavnike u savete nacionalnih manjina birati sa po četiri izborne liste.

Tri izborne liste imaju Egipćani, a po dve Bošnjaci, Slovenci i Česi koji žive u Srbiji.

Pastor glasao

Predsednik Saveza Vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor glasao je jutros na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina.

Pastor je svoje biračko pravo iskoristio jutros u 08.30 časova na glasačkom mestu u Nosi, kraj Subotice.

Za izbore za članove Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine su proglašene liste: Demokrtaska partija - dr sc Nagip Arifi, Koalicija ujedinjenih Albanaca, ‘’Koalicija za prava Albanaca’’, “Nagib Taipi’’ i Za budućnost Albanaca u Srbiji - Sevdail Iseini.

Zbirnu izbornu listu kandidata za izbore za članove Nacionalnog saveta aškalijske nacionalne manjine čine Akalije za napredak - Abedin Toplica, Aškalije: “Idemo dalje” - Afrodita Demir, Aškalije, ali zajedno - Iljaz Ramadanović i Aškalije za bolje sutra - Zijadin Salihu.

RIK je za izbore za članove Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine proglasio liste “Za Bošnjake, Sandžak i muftiju’’ i ‘’Za bošnjačko jedinstvo - dr Sulejman Ugljanin”, dok je za za izbor članove Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine proglasio liste - Budućnost u koju verujemo” - dr Vladica Dimitrov, Koalicija Bugara u Srbiji - Zoran Petrov, “Vladimir Zaharijev - To smo mi - od srca, za boljitak sviju nas gde god da smo” i Napred - Sonja Stanulov.

Za izbor Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine proglaššene su liste - Savez bačkih Bunjevaca - Mirko Bajić, Bunjevci - mr Suzana Kujundžić Ostojić, Bunjevačka narodna lista - Branko Pokornić, Bunjevačka matica - Marko Marjanušić, “I Bunjevci su građani Srbije’’ - Mirjana Savanov, Bunjevački kulturni centar - Bunjevački glas za sve nas prof. dr. Etela Jerinkić, “Bunjevačka liga” Branko Tot, Udruženje građana “Bunjevacko kolo” Sombor, Aleksandar Bošnjak i Bunjevačka stranka - Srđa Evetović.

Za izbore za članove Nacionalnog saveta vlaške nacionalne manjine RIK je proglasio liste Vlasi za Srbiju - Srbija za vlahe Radiša Dragojević, Udruženje “Gergina” Negotin - Primarijus dr Siniša Čelojević, Pokret vlaškog ujedinjenja - Slobodan Perić i G. G. “Zajednica Vlaha Srbije - Dragan Demić”.

Na zbirnoj izbornoj listi kandidata za izbore za članove Nacionalnog saveta grčke nacionalne manjine su: “I Grci su građani Srbije’’, “Sa Ga Po - Srpsko Grčko Prijateljstvo”, Rodifcis-Nađ Petar, “Kalimera Srbijo-Grci i potomci”, Dr Christos Aleksopoulos, Zajednica Grka Srbije Elefterios Vanizelos-Beograd Papadopulos Dimitrios i Grci Srbije-Vasilios Provelegkos.

RIK je proglasio i Zajedno za bolje sutra, Za jošš bolju budućnost - Agim Ajra i “Da se znamo. Nezir Keljmendi” za izbor egipatskog nacionalnog saveta i ‘’Mađarska sloga’’, DZVM - Čonka Aron, ‘’Za Mađare na drugi način-Fodor Laslo’’ i Mađarska Liga - Nova mađarska alternativa-Tibor Vaš za nacionalni savet Mađara.

Za izbor nemačkog nacionalnog saveta proglaššene su liste - Podunavski Nemci Vojvodine, “Gerhard” podunavske Švabe - zajedno, Anton Bek, Nemačka lista - Rudolf Vajs i Podunavske Nemice.

RIK je za izbor romskog nacionalnog saveta proglasio liste - Savez za promene - ljudi po meri čoveka, “Naša romska lista - Duško Jovanović”, Asocijacija Roma Srbije - Vladan Stanojević, Pravda i istina za svakog Roma Tane Kurtić, “Anglunipe-Napredak” Dragoljub Acković, Grupa birača - Romi za Evropu, Romi za Srbiju-Srbija za Rome, ‘’Romi građani i građanke Srbije - Srđan Šajn’’, Romi za bolju budućnost i “Romski glas za Evropu’’.

Zbirnu izbornu listu kandidata za izbore za članove Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine čine Ujedinjena lista - Daniel Petrović, “Inicijativa Rumuna iz Srbije’’ - Bojan Barbucić, Zajednica Rumuna - Stevan Mihajlov, Nezavisni Rumuni Srbije - dr Dorinel Stan, Rumuni za nacionalno pomirenje - Jon Čizmaš, Sve Za Otadžbinu - Jonel Omoran i Ujedinjeni Rumuni - Todorel Rašša.

RIK je za rusinski nacionalni savet prolasio “Rusinsku ligu’’ Olena Papuga, “Za Ruski Krstur - ŽŽeljko Kovač”, “Zajedno za Rusine - Slavko Rac”, “Ja Rusin”, “Rusinska omladina”, “Mladi za budućnost” i Rusinska iicijativa, Nikola Šanta.

Zbirnu listu za Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine čine “Slovački identitet” - Ana Tomanova Makanova, Liga Slovaka Vojvodine - Jan Brna, “Matica Slovačka u Srbiji - Za slovački identitet’’ Katarina Melegova-Melihova, Slovci napred! - Pavel Surovi i Slovačka stranka - Jan Paul.

RIK je proglasio liste Slovenci zajedno i Svi zajedno Zoran Jovičić za izbor slovenačkog nacionalnog saveta i liste Kalina -Petar Zakamarok, Ukrajinci zajedno - Stefan Semjaniv, Senjuk - Mihajlo Letvenčuk, Grupa birača ‘’Pravda” - Dalibor Pjekni i Ukrajinska lista “Kobzar” - Miro Kalenjuk za izbor ukrajinskog nacionalnog saveta.

Za izbor članove Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine RIK je proglasio liste Česi zajedno ŠStefan Klepaček i Česi Srbije - dr Jožže Sivaček.

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak kazao je danas da nema informacija da je u prvih sat vremena došlo do bilo kakvih nepravilnosti i da se nada da će će izbori za predstavnike u Nacionalnim savetima nacionalnih manjina proteći u najboljem redu.

Danas u 7.00 otvoreno je 881 biračko mesto za izbore za Nacionalne savete, koje 17 manjinskih nacionalnih zajednica bira direktno. Pored toga tri manjinske grupe svoje predstavnike biraju na elektorskim skupštinama, koja su sada prvi put izmeštene u Beograd, zbog učešća Republičke izborne komisije u izbornom procesu.

Bošnjak je gostujući na RTS-u kazao da je “za državu posebno je važno da se radi na integraciji nacionalnih manjina” i da je u izveštaju Evropske komise novi zakon o nacionalnim manjinama dobro ocenjen.

On je kazao da je i ovoj predizbornoj kampanji kao i uvek bilo nekih zloupotreba i da je sada cilj da se kroz dijalog dođe do novog zakona, jer učešće političkih stanaka u izborima za Nacionalne savete stvara tenziju.

Bošnjak je dodao da zbog novog načina sazivanja skupštine Saveta ne bi trebalo da dođe do duplih Saveta kao prethodnih izbornih godina.

- Nakon proglasenja izbornih rezultata u narednih 48 sati, resorni ministra mora da sazove prvu sednicu Nacionalnog saveta, nakon toga ima rok od još 20 dana, a nakon toga se smatra da da je savet nemoguće formirati - kazao je Bošnjak.

On je kazao da se nada da će na izbore izaći oko 30 odsto upisanih birača i da smatra da će u Vojvodini glasati veliki broj birača.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izbori za Savete nacionalnih manjina

Izvor: Kragujevac.rs, 26.Okt.2014

Biračka mesta na području grada Kragujevca, na današnjim izborima za Savete nacionalnih manjina, otvorena su na vreme, u 7 časova...Glasanje protiče regularno i sve do 20 časova pripadnici nacionalnih manjina na dva biračka u Kragujevcu, u MZ Bubanj i MZ Palilule, moći će da ostvare svoje biračko...

Nastavak na Kragujevac.rs...

Parlamentarni izbori u Tunisu

Izvor: Studio B, 26.Okt.2014

Sva biračka mesta u Tunisu jutros su otvorena za prve parlamentarne izbore posle revolucije u januaru 2011. godine, koji se održavaju u skladu s novim Ustavom kojim je uspostavljen parlamentarni sistem. ..Oko 80.000 vojnika i policajaca raspoređeno je po zemlji u strahu od napada džihadista...Favorit...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.