Vasin: I u Vojvodini bilo malverzacija s glasovima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Apr.2016, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vasin: I u Vojvodini bilo malverzacija s glasovima

Predsednik vojvođanskog odbora Demokratske stranke (DS) Miroslav Vasin ocenio je danas da aktuelni događaji u Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) ukazuju da je bilo brojnih malverzacija na izborima u Srbiji.

On je za agenciju Beta kazao i da je slična situacija na pokrajinskom nivou.

"Zar iko može da pomisli da se to nije činilo i u Vojvodini, koja je bila označena kao glavni cilj Srpske napredne stranke (SNS) i odakle su stizale vesti o najvećem broju nepravilnosti", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekao je Vasin.

On je zapitao i da li funkcioner SNS Igor Mirović zaista smatra da ta stranka zaslužuje čestitke od bilo koga za izbornu pobedu u Vojvodini, "s obzirom na način kako je ona postignuta".

"Masovna kupovina glasova, pritisci, ponižavanje ljudi i podela socijalnih paketa obeležile su izborni dan. Zato SNS treba da ćuti, jer očekivati čestitke za izborni rezultat koji su ostvarili u danu sumraka demokratije, krajnje je cinično", kazao je Vasin.

Dodao je da SNS mora biti svesna "večite sumnje koja će ostati u njihov izborni rezultat".

"Zato i nije čudno što je danas najčešće pitanje u Vojvodini - kako je to moguće", ocenio je Vasin.

Odžić: Došlo je do povreda izbornog postupka

Na nepravilnosti tokom glasanja u Vojvodini ukazale su i druge stranke, među kojima i Vojvođanska partija, koja je optužila Pokrajinsku izbornu komisiju da donosi političke odluke, jer je odlučila da u Vojvodini neće biti ponavljanja glasanja.

Predsednik Vojvođanske partije i liste "Vojvođanska tolerancija" Aleksandar Odžić izjavio je danas da se brojke koje je predstavila Pokrajinska izborna komisija (PIK) "dramatično" ne slažu sa podacima koje ta partija ima.

Prema njegovim rečima, PIK donosi "političke odluke", jer neće da razmatra mogućnost greške.

Odžić je za agenciju Beta rekao da koalicija koju predvodi sumnja da je došlo do povreda izbornog postupka, posebno prilikom prebrojavanja glasova na biračkim mestima, ali i prilikom utvrđivanja još uvek preliminarnih rezultata glasanja u PIK.

"PIK zbirno zbraja glasove i nemoguće je doći do broja glasova po opštinama, a još manje po biračkim mestima. Kada su objavljeni preliminarni rezultati, sa onim što mi imamo kao koalicija, ta brojka se dramatično ne slaže", kazao je Odžić.

Kako je rekao, koalicija je od PIK zatražila uvid u izborni materijal i ponovno prebrojavanje glasova na svim biračkim mestima, kako bi se utvrdile nepravilnosti, ali PIK je taj zahtev odbio sa obrazloženjem da je bio "neblagovremen".

"Mi smo uložili prigovor na ovo, jer je potpuno nejasno kako je to bilo moguće na republičkom, a na pokrajinskom nivou nije. Ne znam da li neko smatra da je ovde prošlo sve idilično i da su nepravilnosti desile jedino na republičkom nivou", kazao je Odžić.

On je zapitao kako je moguće da PIK samo ima odluke i zaključke da je sve prošlo na izborima u najboljem redu i da nije bilo nepravilnosti, kada su građani, ali i druge političke partije tokom samog izbornog dana uočile razne prekršaje.

Odžić je najavio žalbu Upravnom sudu i dodao da očekuje da će ona biti pozitivna, ali da će "Vojvođanska tolerancija" na kraju uspeti da dođe do izbornih materijala i proveri ih.

Dodao je da je PIK danas odlučio i da poništi svoju odluku o ponavljanju glasanja na tri biračka mesta u Vojvodini, te da ih je proglasila "statističkom nulom", što je sada ukupno 17 biračkih mesta koje su proglašene "statističkom nulom".

Prema mišljenju Odžića, to je oko 17.000 birača, što bi moglo da promeni izborni rezultat.

315

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Odžić: Nepravilnosti i u PIK-u

Izvor: Blic, 29.Apr.2016

Predsednik Vojvođanske partije i liste "Vojvođanska tolerancija" Aleksandar Odžić izjavio je danas da se brojke koje je predstavila Pokrajinska izborna komisija (PIK) "dramatično" ne slažu sa podacima koje ta partija ima...Prema njegovim rečima, PIK donosi "političke odluke" jer neće da razmatra...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.