Izvor: Nezavisne Novine, 30.Sep.2016, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lokalni izbori određuju partnera iz RS na državnom nivou?

SARAJEVO, BANJALUKA, MOSTAR - Iako se unazad mjesecima spekulira o mogućnosti prekompozicije vlasti na državnom nivou, pri čemu bi SNSD zamijenio SDS, ovakav scenarij do sada nije bio izvjestan, ali je sada u svjetlu održanog referenduma i novouspostavljenih političkih odnosa u BiH sve moguće nakon lokalnih izbora 2. oktobra.

Naime, kako je to "Nezavisnim" potvrdilo nekoliko sagovornika bliskih federalnoj koaliciji, lideri SDA, SBB-a i HDZ-a, osim što su unazad sedmicama >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << naglašavali opredijeljenost za reforme i pokazali zajedništvo, prevashodno sada žele da sačekaju rezultate lokalnih izbora kako bi se snažnije odredili prema partnerima iz RS.

Drugim riječima, Bakir Izetbegović (SDA), Fahrudin Radončić (SBB) i Dragan Čović (HDZ) navodno žele vidjeti trenutnu snagu SDS-a i SNSD-a i u vezi s tim odrediti svoje politike.

Iako su u ovom trenutku odnosi između lidera SDA i SNSD-a naoko izrazito zategnuti, u realnoj politici to apsolutno ništa ne mijenja na stvari kada je u pitanju određivanje političkih partnera (u entitetima) koji će zajednički i interesno krojiti neku buduću vlast.

Dakle, ukoliko partija Mladena Bosića pokaže snagu na lokalnim izborima, federalna trojka bi joj potvrdila privrženost, bez obzira na dobre lične i političke odnose Čovića pa i Radončića s liderom SNSD-a Miloradom Dodikom.

No, ukoliko, pak, SNSD ponovo ostvari dobar izborni rezultat, tendencija bi bila stvaranje nove državne većine, u kojoj bi ulogu SDS-a preuzeo SNSD, s tim što bi, u tom slučaju, Izetbegović i Dodik morali da zakopaju "ratne sjekire" i završe sa političkom retorikom koju od njih slušamo ovih dana.

No, sve su to ipak i dalje spekulacije, ali ne i priče van pameti, pogotovo ako znamo da bi se Savez za promjene teško održao ukoliko 2. oktobra izgube svoja tradicionalna uporišta, Trebinje (PDP), Bijeljinu i Doboj (SDS).

Iako odlično poznaje političku situaciju u RS, Tanja Topić, politička analitičarka, kaže da je vrlo teško dati decidan odgovor na ova pitanja.

"Ako pogledamo ponašanje političkih aktera posljednjih godina, vidimo da je sve moguće, tako da ni taj scenarij ne treba isključiti. Pogotovo ako znamo da su svi sa svima u određenom trenutku zbog vlastitih interesa gradili koalicije, ali isto tako i razilazili se", ističe Topićeva te dodaje da će ovi lokalni izbori poslužiti mnogim partijama "za svaku vrstu preslagivanja".

Da će predstojeći lokalni izbori biti najznačajniji do sada, smatra i Srećko Latal, urednik BIRN-a za BiH i direktor analitičke organizacije SOS. Latal ističe da oni imaju puno širi značaj od "običnih".

"Jedna je totalno haotična situacija u zemlji i ovi izbori će pokazati kako stoje stvari. To je ujedno prvi ozbiljni test za parlamentarne izbore 2018.", kaže on.

Podsjeća da se zadnjih pola godine ponovo počelo pričati o mogućem formiranju državne vlasti sa SNSD-om.

"Da, rezultati lokalnih izbora mogli bi uticati na izgled vlasti na državnom nivou", zaključuje Latal.

Ovu mogućnost ne isključuje ni Slavo Kukić, univerzitetski profesor iz Mostara, analitičar koji odlično poznaje političku scenu u BiH.

"Uprkos činjenici da Dodik radi to što radi, takav scenarij ne treba isključivati. Sigurno da bi to podržao Čović, a protiv takvog scenarija mislim da ne bi imao ništa protiv ni bošnjački dvojac", kaže Kukić.

On ide i korak dalje te izražava uvjerenje da, kad bi došlo do destruktivnih procesa u BiH, "Izetbegović ne bi imao ništa protiv, ali ni Radončić, kojem je Izetbegović za saradnju obećao zaustavljanje određenih pravosudnih procesa".

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.