Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Maj.2016, 20:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kruz pokušava da zaustavi Trampa u Indijani

Republikanac Ted Kruz je pred velikim testom u svojoj posustaloj kampanji za predsedničku nominaciju na današnjim stranačkim izborima u državi Indijani, gde mu je jedna od poslednjih šansi da zaustavi pohod svog rivala Donalda Trampa na republikansku predsedničku nominaciju.

Kruz je proteklu nedelju proveo u Idijani da bi obezbedio podršku guvernera te države. On je takođe objavio da će mu penzionisana menadžerka >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Karli Fjorina biti kandidat za potpredsednika zemlje, ako on bude predsednički kandidat.

Ipak Kruzovi pomoćnici nisu optimisti pred današnje glasanje i spremni su na to da Kruz neće ostvariti veliki uspeh. Ankete predviđaju da gubi i zvaničnici u njegovoj kampanji već se spremaju za smanjenje osoblja na minimum, rekao je jedan pomoćnik koji nije želeo da navede ime.

Javno, međutim, senator iz Teksasa obećava da će ostati u trci bez obzira na rezultate.

On je osuo paljbu na svog stranačkog rivala, milijardera Donalda Trampa.

Kruz je rekao dana da ako Indijana dozvoli da Tramp pobedi na današnjim stranačkim izborima Ameriku "čeka predsedništvo Bifa Tanena", lika razmetljivog, arogantnog čoveka iz filma "Povratak u budućnost" iz 1980. godine.

Tramp je posvetio više vremen u kampanji u Indijani nego u većini drugih država, ističući da želi da skloni svog republikanskog rivala, obezbedi dovoljno glasova da dobije predsedničku nominaciju stranke, i da se usredsredi na predstojeće opšte predsedničke izbore, odnosno na favorita u demokratskoj trci Hilari Klinton.

Iako Tramp ne može ni s velikom pobedom u Indijani da dobije dovoljno glasova potrebnih za nominaciju, time bi mu ipak put bio olakšan u poslednjim stranačkim izborima po državama.

"Indijana je vrlo važna, jer ako ja pobedim to je kraj. To bi bilo gotovo", rekao je Tramp juče u Indijanapolisu.

Vođe republikanaca su mesecima odbacivale Trampa kao nekog zabavljača koji će nestati kada počne glasanje. Glasači su, međutim, na stranaim izborima po državama pružili podršku milijarderu i on je pobeđivao u svakom regionu u zemlji.

Klinton i senator iz Vermonta Berni Sanders takođe danas odmeravaju snage na demokratskim stranačkim izborima u Indijani, ali tu su ulozi manji nego u republikanskoj trci. Klinton ima ubedljivu prednost u odnosu na Sandersa, ona je već obezbedila 91 odsto delegata potrebnih da osvoji stranačku nominaciju. To znači da ona može da osvoji stranačku nominaciju čak iako izgubi u svim narednim izborima po državama.

Sanders je priznao da i težak put da pretekne Hilari Klinton, i da on zavisi od toga da li će moći da ubedi superdelegate da njega podrže. Superdelegati su zvaničnici Demokratske stranke koji mogu da podrže kandidata po sopstvenom izboru, bez obzira kakvo je bilo glasanje po državama. A oni su za Klinton odnosom 18 prema jedan.

Ni Klinton ni Sanders ne planiraju da provedu današnji dan u Indijani. Sanders je otišao u Kentaki, gde se održavaju sledeći stranački izbori sredinom maja, dok je Klinton otišla u Ohajo, jednu od važnih država na opštim izborima za predsednika SAD.

Klintonkin tim počeo je da šalje ljude u američke države koje će biti presudne na predsedničkim izborima u novembru, i takođe skupljaju novac za novembarsku predsedničku kampanju. Tramp takođe počinje da zapošljava još ljudi da dopuni svoj mali tim, ali već je kaska iza Hilari Klinton u pripremama za opšte predsedničke izbore.

Kruz i drugi republikanci su ocenili da bi Tramp bio ubedljivo poražen na opštim izborima i da bi njihova stranka bila lišena ulaska u Belu kuću treći uzastopni mandat.

Tramp je jedini republikanac koji je ostao u trci koji može da obezbedi 1.237 delegata potrebnih za nominaciju kroz redovne stranačke izbore po državama. Kruz, kao i guverner Ohaja Džon Kejsik, koji su daleko iza Trampa po broju obezbeđenih delegata, moraju da pokušaju da blokiraju Trampa u Indijani i još nekoliko preostalih država u nadi da do konvencije stranke Tramp neće osvojiti dovoljno glasova za nominaciju.

Kruz i Kejskik su najavili svojevrstan savez, tako će samo Kruz da vodi kampanju u Indijani a Kejsik u Oregonu i Nju Meksiku na izborima narednih nedelja. Ta strategija izgleda nije baš uspela jer ankete pokazuju da su šest od deset glasača u Indijani protiv toga.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.