Izvor: Radio Slobodna Evropa, 30.Sep.2014, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Katalonci ponovo na protestu i dalje žele referendum

Dan poslije odluke Ustavnog suda Španije da suspenduje planirani referendum u Kataloniji u Barseloni su održani protesti pristalica separatista.

Regionalna vlada je odlučila da prekine sa kampanjom za referendum koji je planiran za novembar, ali je zato najavila da će pravnim sredstvima pokušati da obori odluku Ustavnog suda i da se izbori za svoje pravo na samoopredjeljenje.

Katalonska nacionalna skupština, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << koja se smatra veoma moćnom grupom za pritisak i koja je bila lider kampanje za nezavisnost pozvala je svoje pristalice da se okupe u svim gradovima sjevernoistočnog regiona Španije u utorak, kako bi poručili Vladi u Madridu da žele samostalnost.

“Danas gradimo novu zemlju, želimo da od 17 sati svi budete van svojih domova, kako bismo se izborili za svoja prava! Ovo je naše vrijeme! Sve zavisi od nas!“, navodi se u pozivnoj poruci.

Predsjednik regionalnog parlamenta Hurija de Gispert rekao je da će skupština tražiti da suspenzija referenduma bude momentalno ukinuta.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.