Ankete: Duda pobedio Komorovskog

Izvor: Akter, 24.Maj.2015, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ankete: Duda pobedio Komorovskog

Poljaci su danas u drugom krugu izbora za predsednika Poljske, prema prvim izlaznim procenama agencije Ipsos, birali promenu i obećanja socijalnih sigurnosti i odlučili da narednih pet godina zemlju vodi Andžej Duda, kandidat opozicionih konzervativca koji je osvojio 53 odsto glasova, objavil su poljske televizije TVP, TVN24 i Polsat Njuz.

Kandidat vladajućih liberala, dosadašnji predsednik Bronjislav Komorovski osvojio je 47 odsto glasova, ukoliko se zaista obistine te prve procene, >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << koje su u prvom krugu pre 14 dana kada je sa svega procentom prednosti tesno pobedio kandidat konzervativaca Andžej Duda, bile prilično neprecizne.

"Ovog puta nije nam pošlo za rukom. Tako su odlučili gradjani slobodne i demokratske Poljske. Čestitam mom protivkandidatu i želim mu uspešan mandat, zato što želim dobro Poljskoj", čestitao je odmah poraženi Komorovski pobedu Dudi.

U oštroj kampanji Duda i stranka Pravo i Pravda uspeli su da ubede Poljake da samozadovoljne političke elite i bogati preduzetnici profitiraju na impresivnom privrednom razvoju Poljske i produbljuju socijalnu nepravdu u zemlji.

U spoljnoj politici želi da promeni, kako ocenjuju konzervativci, suviše pasivan stav prema Rusiji, zalaže se za aktivniju pomoć Ukrajini, čak i za slanje poljskih vojnika u Donbas i traži da garant bezbednosti Poljske budu SAD, uz tradicionalno nepoverenje prema Nemačkoj i evroskeptični odnos prema Evropskoj uniji.

Na izbore je danas izašlo prema procenama 56,1 odsto od 30,6 miliona registrovanih birača, na 27.000 birališta u Poljskoj i 87 zemalja sveta, što je za sedam odsto veći odziv nego u prvom krugu kada je glasalo 48,9 odsto Poljaka sa pravom glasa.

Izbori su prošli bez većih incidenata, jedino je zbog smrti 80-godišnje Poljakinje na biralištu u mestu Kovale u Šleziji izborna ćutnja produžena za 1,5 sat, koliko je zbog tragedije biralište bilo zatvoreno.

Kontroverze da li je u skladu sa zakonom izazvala je i odluka izborne komisije u Čikagu da objavi rezultate izbora na tim biralištima u dijaspori, dok u Poljskoj još nije okončano glasanje.

Na ove predsedničke izbore analizičari gledaju kao na svojevrsni referendum i signal kako će proteći odmeravanje snaga dve najjače poljske stranke, Gradjanske platforme i Prava i Pravde u jesen na parlamentarnim izborima, nakon osam godina vlada liberala premijerke Eve Kopač i predsednika Evropskog saveta, bivšeg poljskog premijera Donalda Tuska.

Državna izborna komisija saopštila je da neće objavljivati delimične rezultate, a konačni se očekuju u ponedeljak kasno uveče.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.