Ukidanje sankcija Iranu šansa za Srbiju

Izvor: Blic, 04.Avg.2015, 06:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukidanje sankcija Iranu šansa za Srbiju

Šef diplomatije Ivica Dačić dobio je u Iranu garancije da ova država neće menjati stav o nepriznavanju nezavisnosti Kosova.

Dačić boravi u dvodnevnoj poseti Teheranu, što je prvi boravak nekog zvaničnika Srbije od uklanjanja međunarodnih sankcija prema Iranu. Zbog toga su i razgovori o ekonomiji važan deo posete.

- Odnosi sa Iranom, koji je predsedavajući nesvrstanih, bitni su zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kosova i islamskog sveta. Međutim, u Iranu je i ogroman potencijal za naše građevinske firme i izvoz poljoprivrednih proizvoda. Dogovorili smo posetu iranske ekonomske delegacije u septembru - kaže za „Blic“ Dačić, koji u Teheranu ima sastanke sa državnim vrhom.

Nerešeno pitanje na relaciji Srbije i Irana je dug „Jugoimport SDPR-a“, koji nije isporučio ugovorenu robu, a koju je Iran platio. Dug je u visini od 20 miliona evra.

- Dogovoreno je da ne plaćamo kamatu, Iran nam je tu izašao u susret - kaže Dačić.

Takođe, srpski ministar se sa sagovornicima u Teheranu složio da bi trebalo ići u pravcu međusobnog potpunog ukidanja viza za državljane Srbije i Irana.

Sagovornici Ivice Dačića su predsednik Hasan Ruhani, predsednik parlamenta Ali Laridžani, kao i ministri spoljnih poslova i industrije i rudarstva, ali i politički savetnik Vrhovnog lidera Iranske islamske revolucije Alija Hamneija.

Inače, Iran je sve zanimljiviji i zemljama zapadnog sveta. Danas će tamo boraviti i ministri iz Italije.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.